Почетна » РИК одредио рокове за изборне радње: Рок за подношење листа 26. новембар, изборна тишина почиње 14. децембра

РИК одредио рокове за изборне радње: Рок за подношење листа 26. новембар, изборна тишина почиње 14. децембра

од Други Пишу
0 коментар

Рок за подношење изборних листа за ванредне парламентарне изборе је 26. новембар, док се листе могу повући или кандидати изоставити са проглашене листе до дана утврђивања збирне изборне листе, односно до 1. децембра, прописала је Републичка изборна комисија (РИК) Роковником.

Изборна тишина почиње да тече 14. децембра у поноћ и траје до 17. децембра у 20:00, односно до затварања бирачких места.

Рок за закључивање бирачког списка и утврђивање броја бирача је 1. децембар, достављање решења о закључењу бирачког списка РИК је 2. децембар, након чега се он објављује у Службеном гласнику, а оверени изводи из бирачког списка РИК се достављу до 3. децембра у поноћ.

Утврђивање и објављивање збирне изборне листе у Службеном гласнику мора се обавити до 1. децембра.

Грађани имају рок до 1. децембра да поднесу захтев општинској или градској комисији захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку.

Бирачима који бораве у иностранству обавештење о томе да могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим гласати у иностранству доставља се до 2. новембра.

Захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку Министарству државне управе и локалне самоуправе може се поднети од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК до 14. децембра у поноћ.

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета 24 сата од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача.

Позиви за гласање морају се доставити најкасније 11. децембра, као и изборни материјал за бирачке одборе у иностранству, док се локалним изборним комисијама материјал доставља до 12. децембра, а бирачким одборима до 15. децембра.

Према Роковнику, локалне изборне комисије на територији града или општине у којима не постоји локална изборна комисија, морају се образовати до 8. новембра.

Подносиоци проглашених листа имају рок до 9. децембра да доставе предлоге за именовање члана и заменика члана и за приширени састав Републичке изборне комисије и за проширени састав локалне изборне комисије.

 

Подношење пријава за посматрање избора за домаће посматраче отворено је до 9. децембра, а за стране посматраче до 6. децембра.

Градске и општинске управе за одређивање бирачких места морају доставити предлоге најкасније до 8. новембра, а бирачка места морају бити одређена до 11. новембра.

Министарство правде и Министарство спољних послова имају рок до 24. новембра да доставе предлоге за бирачка места у затворима и иностранству, док је рок за одређивање тих бирачких места 26. новембар.

Министарство одбране има рок да до 27. новембра, односно три дана пре закључивања бирачког списка достави податке Министарству државне управе и локалне самоуправе о томе колико ће бирача на дан гласања бити на одслужењу војног рока или на школовању у установама Војске Србије.

Бирачи који нису у могућности да гласају на бирачком месту услед тешке болести, старости или инвалидитета треба да обавесте бирачки одбор о жељи да гласају ван бирачког места 17. децембра од 7:00 до 11:00.

Бирачка места биће отворена 17. децембра од 7:00 до 20:00.

Изборни материјал се након гласања мора доставити локалној изборној комисији до 18. децембра у 8:00.

Члан или заменик члана РИК или локалне изборне комисије могу извршити увид у изборни материјал са бирачког места или провере да ли је гласао бирач који им је доставио адресу и дао писмену сагласност за проверу до 19. децембра у 20:00, а до тада могу поднети и захтев за контролу записника о раду бирачких одбора са највише пет одсто бирачких места на територији локалне изборне комисије.

Поништавање гласања на бирачком месту може се тражити на захтев подносиоца проглашене изборне листе до 20. децембра у 20:00, као и на захтев бирача који гласа на том месту, а о захтеву се мора одлучити у року од 72 сата.

Рок за доделу мандата кандидатима за народне посланике је у року од 10 дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима избора.

Foto:Goran srdanov/Nova.rs; shutterstock; promo logo

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар