Почетна » Вучићу се компликује ситуација пред изборе и паника је све већа: Напредњаци имају само једног сигурног савезника

Вучићу се компликује ситуација пред изборе и паника је све већа: Напредњаци имају само једног сигурног савезника

Пуних 10 година траје плодоносна сарадња СНС и СВМ

од Други Пишу
0 коментар

Гостовања председника Србије Александра Вучића, који најчешће наступа као главни промотер СНС у предизборној кампањи, потврђују да је СНС почео да се ослања искључиво на себе.

Нису напредњаци више сигурни да ли ће СПС „прелетети“ на страну опозиције, у шта делимично сумња и сам Вучић. За сада, једини сигуран савезник и ослонац напредњака да формирају већину у републичком парламенту остаје Савез војвођанских Мађара (СВМ), са којима СНС очекује да добије већину од 126 гласова.

Пуних 10 година траје плодоносна сарадња СНС и СВМ на нивоу републике и покрајине, а судећи према најавама председника Вучића, управо ће мађарска мањина бити главни партнер напредњака да се добије већина од 126 посланика.

У једном од својих недавних гостовања, Вучић је поручио како очекује да се са Мађарима формира власт након избора, док је поново изразио сумњу какве су намере СПС, другог деценијског партнера напредњака.

„Део људи из СПС ће се јавно заклињати. Мени је довољно да видим ко шта говори на терену. Кад је нешто добро, онда смо то заједно урадили, а ако нешто није добро – „Па не питамо се ми, Вучић је крив за то…“. С друге стране, ви наравно знате да ја знам ко са ким шурује. Нећу да вам говорим с киме се све друже,” рекао је Вучић о социјалистима.

Уз отворену сумњу, како сам председник каже да социјалисти „шурују“ са опозицијом, једини партнер које СНС не доводи у питање је Савез војвођанских Мађара.

Ову мањинску партију Вучић види као део добитне слагалице од 126 мандата у Скупштини, колико је потребно да би се формирала Влада. У супротном, подршку би морали да траже од старих партнера социјалиста у које, евидентно, немају поверења.

Да је поверење у социјалисте изузетно кварљива категорија Вучић је потврдио и тиме што је најавио да ће говорити на партијским скуповима СНС у Сурдулици и Јагодини, традиционалним упориштима СПС и Јединствене Србије (ЈС) која је дугогодишњи партнер социјалиста. Вучић је послао јасну поруку социјалистима да неће више никоме препустити ниједан глас.

Рачуница СНС је јасна – урадити све да се формира апсолутна већина од 126 посланика, за шта им треба помоћ СВМ.

„СВМ партнер СНС све док буде највећа партија, сигурно има нечега у односима Вучића и Орбана“

Политиколог Бобан Стојановић оцењује да је у питању Вучићева стратегија привлачења националних мањина, коју примењује већина политичара у Србији. Како објашњава за Нову, подршку Мађара треба очекивати докле год је СНС најјача партија.

„Мањине имају сигурне гласаче, важно је да се не буне по националној или било којој другој основи, па ова и неке претходне власти увек сарађују са њима. То су сигурни партнери, увек ће бити уз власт, неће тако лако прелетети. СВМ је партнер Вучићу од 2014. године и биће партнер све док је СНС највећа партија из неколико разлога. Прво добиће све што желе, друго сигурно има нечега и у односима Вучића и Орбана. Ипак, рекао да бих да је најдугорочнији партнер Вучића Расим Љајић са којим има сарадњу још од 2012. године“, објашњава Стојановић за Нову.

Саговорник Нове нема дилему да ни СВМ није у интересу да буде у опозицији, те да је сврха постојања оваквих партија да добију што бољи положај у владајућим структурама како би остварили своје интересе.

Да наставак сарадње после избора са СНС очекују и из СВМ потврдио је новоизабрани в.д партије Балинт Пастор. Према његовим речима, у последњој деценији су знатно поправљени односи Срба и Мађара, те да очекује да ће са напредњацима формирати власт на нивоу републике и покрајине.

На добре односе са СВМ утицало је и савезништво Вучића са мађарским премијером Виктором Орбаном. Управо је најмоћнији политичар у Мађарској неретко био ехо Београда у односима са ЕУ и у међународној заједници нарочито у тренутку када је постојала могућност да представници Владе Србије добију санкције због Бањске.

Та сарадња је продубљена економским интересима две стране, инфраструктурним пројектима, као и у енергетском сектору.

Према речима Александра Попова из Центра за регионализам, управо је однос Вучића и Орбана можда и кључна ствар за сарадњу СНС и СВМ.

„Не треба заборавити да постоји нагон мањина, посебно које су више представљене, да остваре што бољу позицију у држави у којој живи. Дакле мањине неретко партиципирају у власти и то није чудно. Ипак, друга ствар, која је можда и битнија јесте персонални однос Вучића и Орбана“, каже Попов за Нову и додаје:

„То је кључна ствар. СВМ је у тој функцији сарадње, не толико Београда и Приштине колико Вучића и Орбана, где Орбан штити интересе Србије у ЕУ. Ти односи између две странке имају ширу димензију од политичке коалиције“, поручује Попов.

СВМ у милости СНС, социјалисти поново пролазе кроз „топлог зеца“
Из уста председника државе стижу последњих дана критике да СПС није искрен партнер и са великим опрезом се посматрају њихови наредни потези.
Упоредо, на насловним странама режимских дневних листова, води кампања против социјалиста. Пише се углавном о аферама функционера СПС Игора Брауновића и Душана Бајатовића.

Брауновића оптужују за незаконите радње, привредни криминал, спрегу са криминалом, организовање “блудних журки” за функционере СПС-а у хотелу “Президент”, али и коришћење недозвољених супстанци. Тврде и да Бајатовић има рачун у Сингапуру на ком се налази 120 милиона евра, да је због Јужног тока проћердао 30 милиона евра, те да је у врху листе његових сарадника Дарко Шарић, вођа нарко картела.

Лидер социјалиста Ивица Дачић рекао је да је спреман руку на пањ да стави да ће сарађивати са СНС, али напредњаци су опрезни. Према речима политиколога Бобана Стојановића нема сумње – СПС неће у опозицију.

„СПС је важан партнер напредњацима колико год Вучић био љут што му узимају бираче, али свестан је да му је много већа претња и опасност Дачић у опозицији, него у власти. Ако буду формирали Владу и не буде им потребан СПС, сигуран сам да ће социјалисти бити у тој Влади. То је њихов природан савез чиме се контролише и рејтинг СПС“, закључује Стојановић.

 

Данило Савић, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар