Почетна » Сиромаштво и неправда разарају друштво у Србији

Сиромаштво и неправда разарају друштво у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Републички завод за статистику је ових дана објавио да је просечна зарада у Србији за годину дана реално порасла 0,1%. То значи да грађани који примају зараду реално могу да набаве исто добара и услуга као у лето 2022.

Будући да други статистички подаци говоре да су сиромаштво и неједнакост у Србији порасли у последњих годину дана, ово значи да је повећан број грађана који не могу да набаве исту количину роба и услуга као пре годину дана, док мањи број других увећава своје богатство. То је чињеница која је видљива и голим оком, а многи грађани је осећају сваког дана када уђу у продавницу или плаћају рачуне, док гледају како бахати нови богаташи и њихова деца лупају скупе аутомобиле и угрожавају туђе животе.

Шта ли је тек са онима који немају посао или им зарада није исплаћена? Уколико се покаже тачним да је онај несрећни човек у Кнез Михајловој улици пре неколико дана убо бившег послодавца ножем зато што му овај није исплатио неколико зарада, то ће нам у лице сручити сву истину о томе да нас је режим СНС-а и СПС-а оставио да се сами старамо о својим животима. Злоупотребљавајући институције за своје незаконито богаћење режим разара друштвено ткиво. Човек са ножем је вероватно ’на црно’ радио за послодавца. Неисплаћену обећану зараду нема ко други да му обезбеди, може само да верује послодавцу. А поверење је већ 30 година најскупља реч у Србији.

Физички напад на послодавца треба да буде кажњен, то је неупитно. Али ако то буде једини исход овог случаја, држава ће послати још гору поруку: када те покраду нема правне државе, а кад сам штитиш своја права бићеш кажњен. На овај начин држава би се понела као заштитник послодаваца који нелегано запошљавају раднике. То је само један од начина на који правосудни систем дискретно ради у интересу владајуће камариле у Србији.

Сиромаштво и економска несигурност нису само проблем појединца, него и извор општег неповерења и узрок конфликата. Ако желимо да обновимо друштво Србије најважније је да повратимо поверење у институције које ће штитити равноправност и једнакост грађана. На тај начин ће се смањити број спорова, конфликти и насиље, а грађани ће живети безбеднијим и достојанственијим животом. Развијаће се здраво предузетништво, рад и креативност, па ће нам и привредни раст бити одрживији, а његове предности праведније распоређене у друштву.

Србија центар се залаже за спровођење лустрације у правосуђу и другим јавним секторима како би се поставиле здраве основе за обнову поверења у институције и између грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар