Почетна » Јеремић: Против једноумља наступити у два блока

Јеремић: Против једноумља наступити у два блока

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би резултат избора, ако опозиција на њима наступи у два јасна блока, државотворном и прозападном, могао да доведе до „ослобађања Србије од култа једноумља који влада у добром делу јавности и у управљању државом“.

„Опозиција ће постићи најбољи резултат ако наступи у два блока. Народна странка себе види као део државотворног и патриотског блока и пружа руку свима који деле наш став да нам је потребан договор о најважнијим националним питањима“, рекао је Јеремић у емисији „Релативизација са Љиљаном Смајловић“ за РТ Балкан.

Јеремић је истакао да странке државотворне опозиције имају заједнички став о три кључна питања – јасно и недвосмислено одбацивање „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије, окончање свих радњи везаних за копање литијума и одбацивање било какве могућности да се Србијом управља на квазиколонијални начин „какав нам се намеће споља“.

Јеремић је истакао да су Србији потребни један план и једна државна политика по питању опстанка Срба и Србије у 21. веку, јер нам се иначе „не пише добро“.

„Народна странка, као државотворна и патриотска организација, нуди договор о постизању националног јединства ’Прогласом о српском питању у 21. веку’, који ће бити усвојен на Скупштини Народне странке у недељу, 22. октобра“, рекао је Јеремић.

„У том документу предложићемо како решити најважнија државна питања. То није коначан документ и у наредних годину дана би требало да се постигне договор о свим главним начелима. Најважније тачке су државно уређење Србије као матице српског народа, који је један и недељив где год живео, владавина права и унутрашње уређење државе, спољна и безбедносна политика, просвета и култура, као и национална економија и демографија“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да „сви морамо бити као један када су најважнија државна питања на столу“, и додао да не постоји ниједан Кипранин који је за признавање окупације дела Кипра, нити Шпанац који је за независност Каталоније.

„Срби на Косову и Метохији живе у непосредној опасности од напада који би могао да доведе до њиховог исељавања са дела наше суверене територије. Зато морамо да постигнемо јединство институционализовано кроз одлуке Скупштине Србије по питању територијалне целовитости и заштите нашег народа“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Народна странка није антиевропска организација нити Србија може бити антиевропска, јер смо ми „европски народ и европска држава“.

„Потребно је, међутим, раздвојити Европу од Европске уније. Постоје демократске и развијене државе у Европи које нису чланице ЕУ“, рекао је Јеремић.

„Није реално да Србија постане чланица ЕУ у догледној будућности. Не постоји политичка воља у ЕУ за пријем нових чланица. Ако би Швајцарска сутра поднела захтев да улазак у ЕУ, не би била примљена. У случају Србије постоји још један разлог, а то је захтев неких чланица ЕУ да Србија призна самопроглашено ’Косово’ као независну државу да би ушла у ЕУ. То је потпуно неприхватљив услов“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка предлаже да Србија затражи раздвајање политичких и економских интеграција са циљем да што пре постигне стандарде развијених европских држава и да постане чланица Европског економског простора (ЕЕП), који чине државе ЕУ и Швајцарска, Норвешка и Исланд.

„Чланство Србије у Европском економском простору је могуће и реално, а да истовремено одбацивањем ’француско-немачког’ плана склонимо са стола питање признања ’Косова’. Они траже да признамо ’Косово’, ми то нећемо, али из тога се не може извући закључак да је наше опредељење антиевропско. То није истина, спремни смо да блиско сарађујемо са Европом по питањима од заједничког економског интереса, а не да политички радимо оно што је са оне стране достојанства“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар