Почетна » Шта нам говори то што се Мали не јавља Грујичићки: Др Драган Делић каже – две су поруке

Шта нам говори то што се Мали не јавља Грујичићки: Др Драган Делић каже – две су поруке

од Други Пишу
0 коментар

Председник Одбора Србија центра за здравство проф. др Драган Делић сматра да сви проблеми у здравственом систему извиру из тога да „наше друштво није дефинисало своје приоритете развоја“. „Пре свега треба струка да проговори и да не ћутимо, морамо да се боримо за бољи здравствени систем пре свега због болесника, а онда и нас самих који смо у том здравственом систему“, нагласио је.

Коментаришући изјаву министарке здравља Данице Грујичић да шест месеци чека одобрење од Министарства финансија да распише тендер за ресурсе у здравству, Делић је истакао да ту постоје две поруке.

„Прво да не постоји политичка воља да се неке суштинске и битне ствари у здравственом систему промене, друга порука је ко одлучује о томе, значи не одлучује Министарство. Али треба да се вратимо уназад и да видимо где је извориште тог проблема. Наше друштво није дефинисало нешто што је најбитније и што је предуслов за све промене – шта су наши приоритети, за мене ту дилеме нема, то је припродни прираштај, то је јавно народно здравље и треће образовање. Ако неко здраворазумско, прогресивно друштво то дефинише и установи законом. Све мора да буде подређено, па и финасирање, решавању тих проблема“, објаснио је Делић у емисији „Нови дан“.

Према његовим речима, оно што нама недостаје и сви проблеми који постоје у здравству извиру из тог основног проблема да „наше друштво није дефинисало своје приоритете развоја“.

„Тамо где треба да се реше дубински проблеми у здравственом систему – питање организације, руковођења, кадровске политике, то је крајње суфицијентно и страховито недостаје. Очито нема довољно знања, одлучности, решености, па покретање тих здравих снага унутра здравственог система да те суштинске проблеме промени“, оценио је.

Како је навео, најлакше је решавати новцем, „узмете кредит и решили сте као проблем, то је улепшавање здрсвеног система без дубинских и суштинских промена“.

Додао је да градња болница треба да буде на листи тих приоритета, али недостаје нам струка.

„То је оно што је мени увек криво, што наша струка ћути. Овде здравствену политику креира неко други, не Министарство здравља, за мене он треба да буде катализатор, координатор тих процеса. Постоје стручњаци здравствени радници и сарадници који би требало да дају план и развој здравственог система не наредних годину дана, него наредних десет-двадесет година. Струка ћути, струка је у дефанзиви и креативни ресурси који постоје у здравственом систему су некако маргинализовани. Ако нисте у некој партији која је на власти, ви немате могућност ни да предлажете ни да мењате, то је дисквалификација великог броја креативних људи који постоје у здравственом систему“, указао је Делић

Он сматра да постоји политичка воља у смислу да са што мање новца здравствени систем некако функционише и да та средства која треба да иду према здравству преливају на другу страну.

„Говорим о економском колачу, свако разумно друштво тај колач мора правилно да распореди, по приоритетима, у овом тренутку одвајања за здравства су минимална, али то тера људе, који не могу да дођу на листе прегледа и операције, да иду ка приватној пракси“, истакао је Делић.

Како је навео да би разумели листе чекања морате да знате узрок тога.

„По мени, примаран узрок је недостатак компентентних медицинских радника, велики број специјалиста отишло је из државног система – 1.800 мање у протеклих 10 година. Друго питање је руковођења здравственог система – имате масовну појаву В.Д. директора који су по правилу, част изузецима, некомпетентни људи, који су дошли на то место одлуком партије на власти. Затим питање простора, питање опреме, питање зашто неки који су завршили специјализацију не раде неке ствари једна од проблема је и одлучивање, а то се ради комисијски, ко је за операцију а ко није. То мора да се дефинише у здравственом систему, мислим да здравствени систем има довољно стручњака да направи једну објективну листу чекања“, навео је Делић.

Према његовом мишљењу, велика грешка нашег здврасвеног система је што се последњих година троше велика средства на секундарни и терцијални систем здравствене заштите.

„Не кажем да то није потребно, али суштина нашег посла и цело наше клатно мора да се помери ка болеснику, ка превенцији и промоцији здравља, то је најефикасније, најјефтиније и најприступачније човеку“, оценио је.

Да ли ће Грујичић остати министарка?
На питање да ли ће Даница Грујичић после свих изјава остати на министарском месту, Делић сматра да то зависи од партије на власти, јер они воде ту политику.

„Они ће увек ставити неког човека који ће њима бити одан, питање је колико је Грујичић била кооперативна. Она је покушавала неке ствари да истакне, а мало тога је успела, мада знам да она има добру вољу и жељу. Међутим, када уђете у координантни систем партије на власти – ту великог одступања нема, ту сте беспомоћни. Пре свега треба струка да проговори и да не ћутимо, морамо да се боримо за бољи здравствени систем пре свега због болесника, а онда и нас самих који смо у том здравственом систему“, закључио је Делић.

Foto Printskrin

С. К. Ж.   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар