Почетна » ЗДРАВКО ПОНОШ: Или идемо на изборе са поправљеним условима или избора неће бити

ЗДРАВКО ПОНОШ: Или идемо на изборе са поправљеним условима или избора неће бити

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник странке Србија центар генерал Здравко Понош изјавио је да ће све извеснији избори у Београду бити резултат притиска опозиције да се избори понове јер је „власт ухваћена у крађи, иако ће режим то правдати да су нови избори јер немају већину“.

„Или идемо на изборе под поправљеним условима у мери у којој је то могуће или избора неће бити. Не можемо ићи на изборе који то нису. Није идеја да се бавимо Вучићем већ Србијом. Може да се отвори бирачки списак и може да се промени медијска слика на РТС-у“, рекао је Понош у емисији Иза вести.

Говорећи о консултацијама за мандатара за састав Владе Понош је рекао да чланови коалиције Србија против насиља не иду на те консултације јер су фарса.

„Покрао је изборе и сада треба да разговарамо о конституисању владе која се неће ништа питати јер је Вучић тај који влада. Он је на консултације о Влади Србије требало да позове само себе. Једино о чему можемо да разговарамо јесте формирање извршног тела за импелементацију ОДИР-ових препорука за промену изборних услова“.

Понош је истакао да Вучић наменски одлаже завршетак конституисања Скупштине Србије јер је „скупштинска седница отварање дебате у коме и опозиција може да води предизборну кампању“.

„Када ће бити наставак не зна ни човек који председава парламентом. Очекујем да ће да је одлаже максимално, све до момента када буде морао да формира владу. На тај начин он нама скраћује јавни простор за кампању, а он је сам увелико у кампањи“.

Поводом разговора делегације Србије против насиља са европским званичницима у Бриселу и Паризу Понош је рекао да је то начин да се врши притисак и придобије наклоност.

„Важно је да се игра тај пресинг. Неће се стање променити одједном па да од Вучића и политичких хапшења преко ноћи дођемо до слободних избора и демократије. Морамо да идемо корак по корак“.

Понош је навео да се у Европи више не доводи у питање „да ли је Вучић покрао изборе“ већ је питање какве ће бити последице.

„Још 2018. сам рекао да је Вучић гувернер поробљене Србије. Он се понаша у складу са интересима моћних светских играча. То што је он испоручио у вези са КиМ нико други у Србији не би урадио. Сада је Вучић на путу да буде потрошен на исти начин као што је Пиноче био користан па потрошен. Али ми немамо времена да чекамо да га неко споља потроши. Ми треба да узмемо то у обзир и радимо све што можемо изнутра“.

Понош је тренутно стање у Србији описао као „кризу на квадрат“.

„Ова држава је у све већим проблемима. Имамо ситуацију у којој нам је власт одсекла део територије, имамо хапшења политичких противника и активиста, убиства по улицама, деца доносе секире или ножеве у школу, општу пљачку кроз ЕXПО 2027… Конституисање скупштине, републичке или београдске, неће решити ту кризу“.

Поводом хапшења председника Војног синдиката Новице Антића Понош је рекао да је то политичко хапшење.

„Овај режим иде трагом Милошевића. Сврха је да се сакрије истина о стању у војсци. Они ће покушати да ставе лојално руководство на чело синдиката. Њима треба склањање пажње са две важније теме – дебакла косовске политике и крађе на изборима“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар