Почетна » Мештани Кучева страхују да Пеку прети еколошка катастрофа

Мештани Кучева страхују да Пеку прети еколошка катастрофа

од admin
0 коментар

 Како пише портал Боом93, поводом проблема са којима се грађани сусрећу везаним за загађење реке Пек, у понедељак 8. марта одржан је одржан састанак представника локалних самоуправа кроз који протиче река Пек, а на иницијативу председника општине Кучево Ивана Рајичића. Састанку су присутвовали председник општине Кучево, заменик председника општине Велико Градиште, координатор за пројекте општине Голубац, шеф одељења за урбанизам из општине Мајданпек, као и чланови општинског већа општине задужени за заштиту животне средине.

„Општина Кучево је покренула иницијативу са представницима свих општина кроз коју река Пек протиче усвоји једну платформу са којом ће деловати даље према министарству и према приватној компанији, како бисмо заједно сви отклонили проблеме са реком Пек. Морам да нагласим да је овај проблем вишедеценијски, да је дошао у наслеђе, али исто тако ми имамо велику жељу да коначно сви заједно успемо да превазиђемо овај велики проблем“, истакао је председник општине Иван Рајичић.

Он наглашава да је, након анализе постојећег стања, договорено да се под хитно оформи Радна група која ће предузети конкретне кораке у циљу превазилажења проблема у вези загађења Пека.

Када стигну налази лабораторија, представници општина Кучева, Великог Градишта, Голупца и Мајданпека упутиће захтев за пријем код министарке за заштиту животне средине, а потом и заједнички наступити према Влади РС да се проблем Пека реши.

На питање да ли мештани општине Кучево пију чисту пијаћу воду, Рајичић је нагласио да се редовно раде анализе самог водоизворишта општине Кучево и да је вода здрава за пиће.

„Морам да нагласим да смо ми радили редовне и ванредне анализе воде нашег водоизворишта. То радимо два пута месечно плус радимо и ванредне анализе воде са нашег водоизворишта и до сада су све анализе показивале да су анализе воде добре. Никада није било тешких метала и вода је увек била добра за пиће. Међутим, сада ћемо се чешће бавити и исто тако укључити у испитавање воде у реци Пек, како због нашег водоизворишта, тако и због самог биљног и животињског света који се налази у самој реци“, каже Рајичић.

Један од иницијатора и покретач Фејсбук групе „Сачувајмо реку Пек“ Небојша Бата Јоксић је истакао да већ годинама постоји проблем са реком Пеком, а у последњих пар месеци проблем је ескалирао толио да су се појавиле фотографије и информација на друштвеним мрежама о помору рибе и загађењу ове реке.

„Кинеска компанија Зиђин, која је већински власник рудника бакра у Мајданпеку, у реку Пек испушта њихове отпадне воде. Шта све у тим водама има тренутно не знам, извршићемо анализу воде из саме реке, па ћемо тачно знати шта од хемикалија има шта нема. Ништа нећемо да причамо унапред“, каже Јоксић.

Додаје да ово није проблем од скоро.

„Ово је вишедеценијски проблем, јер је седамдесетих година прошлог века рудник бакра тада у државном власништву једном до два пута годишње испуштао те своје отпадне воде, али су они чекали и користили висок водостај Пека када дође јесен или пролеће. Јесте и тада било штете, али не као и сада“, истакао је.

Јоксић додаје да је на проблем указао још у новембру 2017. године и писао представку Министарству за заштиту животне средине, када су нађени тешки метали у тим отпадним водама, односно у каналима где протиче отпадна вода која се улива у Пек и када је наложено Руднику бакра да обустави изливање тих течности, односно тих отпадних вода у сам Пек. По његовим речима, поднета је и пријава надлежном суду.

Он наглашава да проблем загађења угрожава сав живи свет – како животиње, тако и људе.

„По мени, лаику за право, ово није прекршај, ово је кривично дело. Сви ми од ушћа Пека до уливања у реку Дунав, који живимо ту поред Пека, смо животно угрожени. Угрожавање здравља великог броја људи је кривично дело“, каже Јоксић.

Иницијатива “Сачувајмо реку Пек” ће такође урадити анализе воде у референтним лабораторијама у Београду. Ако се испостави да је Пек загађен због рудника у Мајданпеку, они ће поднети тужбу против ове компаније.

Река Пек протиче и кроз општину Голубац. Највише је погођено насеље Клење, чији сеоски водовод има бунаре у близини реке. Мештанин овог насеља Драшко Јовановић наглашава да проблем са овом реком мора да се реши и регулише што пре. Јовановић каже да је Пек некада био бистар и здрава река, а сада је мутан и затрован.

„Видите и сами какав је, а у времену које је за нама је био златоносан, комотно смо могли да пијемо воду са Пека. Ја сам као мали чувао краве и овце и више пута сам био жедан, па сам пио воду из Пека. Ово не личи ни на ништа од када је оваква вода. Ово датира још од прошле године, сад је још и гора и црња. Знало се после снега и киша каква је вода, а сада ово не знам, није ми јасно. Не знам одакле долази, да ли од Бора од Мајданпека, шта ко тамо ради то не знам, нисам компетентан да то коментаришем, али у сваком случају ово би требало некако да се регулише“, нагласио је Драшко Јовановић из насеља Клење у општини Голубац.

Представници Завода за јавно здравље Пожаревац су заједно са члановима Радног тима узорковали воду из слива реке Пек ради комплетне анализе, са посебним аспектом на присуство тешких метала. Такође, иницијатива “Сачувајмо реку Пек” је најавила и своје анализе воде код референтних лабораторија.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seven − four =