Почетна » Вучић о састанку у Белој кући: Србија није у позицији да одбија разговоре

Вучић о састанку у Белој кући: Србија није у позицији да одбија разговоре

од admin
0 коментар

 

Лидери Србије и Косова састаће се 2. септембра у Белој кући да преговарају, саопштио је раније данас специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

„Зашто је Гренел употребио термин ‘преговори’, то је питање за њега. Сами Американци кажу да подржавају преговоре преко Европске уније. Сувише смо мали, а и немамо интересе да се у то мешамо”, казао је Вучић за ТВ Пинк.

Рекао је да ће тема састанка бити економија, што је потврдио и премијер Косова, Авдулах Хоти, те истакао да су то добре и важне теме за Србију.

„То је потврдио чак и (премијер Косова) Авдулах Хоти и он ће да каже да је то састанак две независне државе, а тако је и то из угла Сједињених Америчких Држава”, додао је Вучић

Вучич је рекао да неће третирати Косово као независну државу и навео да је то казао и Хотију.

Навео је да Србија јесте у тешкој ситуацији и да не треба сумњати да ће Албанци на терену предузети акције против Срба.

Како је навео, они су довели велике машине и ушли су у заштићену зону да би копали пут према Албанији и није их брига за манастир Дечане, није их брига за судове који су донели одлуку, нити за било шта…

Вучич је рекао и да је у интересу Срба и Албанаца економско отварање и слободан проток, робе, капитала и услуга и тиме лакша трговина, лакши проток људи и железничке и авио линије.

Састанак првобитно планиран за 27. јун, али потом одложен

У Белој кући у Вашингтону је 27. јуна требало да се састану председник Косова Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић, уз посредство Гренела.

Тачи је одлазак у Вашингтон отказао после објављивања предлога оптужнице против њега. Хоти је тада потврдио да ће га заменити, али је затим променио одлуку.

Гренел је тада одложио састанак.

„Хвала, председниче владе Хоти. Разумемо вашу одлуку и надамо се скором заказивању новог састанка”, написао је тада изасланик америчког председника Доналда Трампа.

Дијалог Београда и Приштине обновљен је у јулу, после 20 месеци застоја.

Председник Србије и косовски премијер Авдулах Хоти састали су се у Бриселу 16. јула, уз посредство специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака.

Не купујемо оружје да бисмо ратовали, него да бисмо сачували мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија много модерније и озбиљније наоружана него пре и навео да се оружје не купује да би се било ко нападао или да би ратовало, него да би се сачувао мир и спокојство грађана.

Вучић је гостујући у јутарњем програму Пинк телевизије казао да је то резултат убрзаног раста и паметне политике коју су изабрали грађани и најавио да ће Србија „тек бити наоружана”.

Упитан да коментарише то што су и Албанци набавили беспилотне летелице као Американци, рекао је да оне нису сличне онима које има Србија јер су њихове извиђачке, а овдашње борбено – извиђачке.

Навео је да је Албанија тек поручила те летелице које треба да им се испоруче до краја 2022. године.

Он је рекао да и да Албанци имају високу регрутну моћ и огроман број младих људи, скоро читаву генерацију више од нас зато што су много млађи и навео да то јесу проблеми Србије и да се ради на њиховом решењу.

„За неких 17 година је разлика у просечној старости”, указао је Вучић.

О извозу оружја: Србија сама себе санкционише; шта је била суштина напада на Крушик

Александар Вучић је изјавио да Србија „сама себе санкционише и себе ограничава” говорећи о извозу оружја у кавкаски регион и критикама појединих опозиционих политичара о томе.

Дипломатски односи Србије и Азербејџана пољуљани су 19. јула када је интернет портал означен као близак властима Азербејџана, Хаqqин.аз, објавио тврдње да су минобацачи српске израде, као и муниција за њих, испоручени Јерменији преко Грузије, а потом употребљени у смртоносним сукобима на јерменско-азербејџанској граници 12. јула.

Вучић је рекао да данас нема превише сукоба у свету, „као да се пакује за нешто велико”, а да њега „интересује” домаћа индустрија, фабрике, људи и војска Србије.

Вучић се осврнуо и на аферу „Крушик”, у коју је умешан покојни отац министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановић, Бранко Стефановић, и упитао шта је била суштина „тог напада” и оценио да нико „појма нема”.

„Да ли је ‘он’ добио по нижој цени него државна комапнија, па није. Морао је неко да прода. Шта сте постигли, дали сте бугарској комапнији да прода. Како ће (фабрика оружја из Ваљева) Крушик да продаје оружје са таквом репутацијом, јер када се претражи ‘Крушик’ виде се само те лудости, па зашто да купи”, нагласио је Вучић.

Узбуњивач из „Крушика” Александар Обрадовић обелоданио је документа која указују да људи са блиским и породичним везама у врху државе посредују у откупу и продаји оружја из те фабрике по нижим ценама и тако наносе велику штету наменској индустрији Србије.

Обрадовић је 18. септембра ухапшен на свом радном месту под сумњом да је починио кривично дело одавање пословне тајне, а у затвору и кућном притвору био је до 18. децембра 2019. године.

Кривично-правни статус Обрадовића није промењен од пуштања из притвора и он је и даље под суспензијом на послу у тој фабрици.

Истрага афере „Крушик” никада није покренута.

Тепић ради за тајкуне и руши Телеком, Ђилас из те компаније узео 29,7 милиона евра

Александар Вучић је изјавио да потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић „руши“ државну компанију Телеком Србија „који припада грађанима” са тезом „да је то каса једне политичке партије”.

Тепић је изјавила у четвртак да Телеком Србија усмерава велику количину новца како би омогућила владајућој Српској напредној странци (СНС) да успостави монопол над телекомуникацијама у Србији и тако одржи свој рејтинг, а да ју је директор за људске ресурсе у тој компанији напао у понедељак због тога што је дирнула у „највећу СНС касу у земљи”.

„Телеком је акционарско друштво у којем Србија има већински удео и капитал. Поставља се питање, шта је посао политичара у једној земљи, да ли је да разарају државни капитал, оно што припада грађанима Србије или да га помажу”, казао је Вучић током гостовања на ТВ Пинк.

Он је оценио да политичари „који раде за тајкуне” раде на рушењу Телекома и изнео тврдње да је председник ССП Драган Ђилас од 2004. до 2012. године од те државне компаније узео 29,7 милиона евра на име своје две фирме.

„(Узели су новац) од тог Телекома кога су сви черупали и разарали, да не постоји на тржишту, да га развали њихова тајкунска групација. Да развале Телеком када ништа није имао, где ништа нисте могли да пронађете на Телекомовим каналима”, казао је Вучић.

Рекао је да опозиција данас „руши” Телеком због тога што нису успели да купе две телевизије са националном покривеношћу – ТВ Прву и Б92, са циљем да „на силу преузму политичку власт”.

Навео је да Телеком Србија настоји да се прошири на косовско тржиште, да је покушао да уђе на тржиште Албаније, као и да је прва компанија у Црној Гори, а друга у Босни и Херцеговини.

Два концепта за формирање Владе

Председник Србије најавио је да ће Српској напредној странци, чији је лидер, предложити два концепта за формирање Владе, од којих је први проста коалиција са једном партијом, а други нека врста концентрационе Владе, па да се за 1,5 годину иде на нове парламентарне изборе.

Тренутно сам ближи другом концепту, рекао је Вучић у гостовању на телевизији Пинк, не желећи да каже о којој је партији реч када је у питању први концепт.

Он је најавио да ће свој предлог обелоданити ускоро.

Разматрају се додатне мере помоћи појединим секторима привреде

Вучић је изјавио да се разматрају додатне мере помоћи појединим секторима привреде, као што су угоститељство и хотелијерство, који су најпогођенији кризом коју је изазвала пандемија корона вируса.

„Морамо да помажемо хотелијерима у Београду, Новом Саду и другим градовима”, казао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је најавио и да би, уколило се настави повољна епидемиолошка ситуација, од следећег викенда могло да се продужи радно време угоститељским објектима до један сат након поноћи, како би им се повећале могућности за зараду.

„Ја их само молим да плаћају порезе, посебно ПДВ, да издају рачуне, јер су нам ужасни резултати које сам видео из Пореске управе, посебно када су у питању пекаре, угоститељски објекти, али и самосталне трговинске радње”, казао је Вучић.

Подсетио је да су мала и средња предузећа добила помоћ од државе у износу по 1.150 евра по раднику за минималну зараду у трајању од пет месеци, истакавши да се не враћа држави тако што се избегава плаћање пореза.

„Економска ситуација у Србији није лака због вируса корона, али је боља него другде”, казао је он.

Вучић сматра да по свим тренутним економским показатељима најбољу перспективу од земаља у региону има Србија, па Мађарска.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар