Почетна » Браниоцима Ђинђићевог убице на пут стале две особе

Браниоцима Ђинђићевог убице на пут стале две особе

од admin
0 коментар

 

Штанд за прикупљање потписа налази се у Кнез Михаиловој улици, а у сваком тренутку се присутно је по неколико младића који га чувају. Поред младића обучених у црно, недалеко од места где се потписује петиција, налазе се и полицијске патроле да би спречиле евентуалне сукобе.

На месту где заинтересовани грађани потписују петицију окупљено је неколико младића, који кажу да нису из фондације али да подржавају капетана. Пролазницима који се дођу и подрже њихове напоре деле флајере и пропагандне материјале, као и петицију за помиловање.

Раније, Твитеру је Драгослав Љубичић из Обреновца позвао грађане да протестују и склоне овај срамни штанд. Према његовим речима, из ноћне смене је дошао да искаже незадовољство због тога што је на делу рехабилитација убице Зорана Ђинђића.

– Ја сам петооктобарац, разочаран сам јер нема Владе након 2000. године. Овде млади људи скупљају потписе да се ослободи убица Зорана Ђинђића, а не знају ни ко је он. Постављам питање како су млади људи у црним оделима постали некакав репер. Где је нестао онај свет са сахране Зорана Ђинђића и где је крај овом лудилу – рекао је овај грађанин.

Када је Љубичић пришао штанду где се потписује петиција, уследила је оштра реакција.

Капетан Драган ФОТО: Принтсkреен

„Зашто сте дошли овде? Ви можете да пробате да уклоните штанд, али ја вам кажем нећете успети. Не дајемо одговоре уопште јер не желимо да се спуштамо на ваш ниво. Не разумем која је ваша поента данас овде, али нећете моћи да склоните штанд. Ви сте пси који лају, склоните ово овде“, рекао је један од младића који је чувао штанд.

Поред грађана који су долазили и исказивали незадовољство због оваквих активности, међу присутнима био је и бивши премијер Србије, који је на тој функцији управо заменио Зорана Ђинђића, Зоран Живковић. Осим Живковића, ниједан политичар није био данас да изрази незадовољство.

– Ово што се дешава нема никакве везе са капетаном Драганом. Све ово је акција режима Александра Вучића. Видите колико има полиције, они су заштићени и о томе нема говора. Морам да кажем да је ово срамота за Србију и апелујем и обећавам Вучићу да ће имати мању затворску казну ако спречи ово. Његова судбина је Падинска скела, али ако склони и похапси ове, ја ћу бити заступник петиције да му се не да најгора казна – рекао је Живковић за Нова.рс.

Убрзо након Живковића, медијима се обратио и Драган Нижел из Фондације „Капетан Драган“.

– Фондација нема намеру да омаловажава лик и дело Зорана Ђинђића. Он је убијен мучки и био је наш велики пријатељ, а ово што радимо ће само откључати причу шта се десило са његовим убиством и шта се десило. Ово радимо у знак поштовања према човеку који је био на штакама када су га убили – рекао је Нижел и додао:

„Верујемо у судску пресуду, а ми тражимо правду, а не пресуду. Уопште не причам о политици, хајде да се уради реконструкција па да видимо шта ће бити. Нико не тражи помиловање, само тражимо механизам да се покрене ово питање“, контрадикторно је изјављено из фондације.

Иначе, ова прича између Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, и Звездана Јовановића већ је била у жижи јавности у августу ове године када је поменута фондација најавила да од септембра креће и у „националну кампању“, односно „прикупљање петиције за председничко помиловање хероја Звездана Јовановића“. Васиљевић у објавама тражи донаторе и волонтере за “преко 200 пунктова у Србији”, а он ће, за узврат, “настојати да им свима поклоне мајицу” са Јовановићевим ликом.

Капетан Драган се после одслужења тринаестогодишње казне за ратне злочине, посветио „хуманитарном раду“ за спас „утамничених српских хероја у усташким и другим затворима“, са којима дели иста кривична дела против човечности. За те потребе основао је и фондацију „Капетан Драган“, која је поред наводних филијала у Шведској и Норвешкој, недавно отворила и своје представништво у мултиетничкој Суботици.

– Помоћ која нама треба је или новац или време. Не мора то бити велики новац нити пуно времена. На пример: за бокс цигарета месечно ће неком утамниченом хероју значити да неко мисли на њега. То може свако. Или ако сте лоцирани близу неке од наших канцеларија, пар сати недељно волонтерског рада, али свако би требао да се укљући према својим могућностима без обзира колико то мало било – појаснио је Васиљевић на фејсбук страници фондације.

Он је такође додао да је „потпуно фокусиран на помоћ Србима у усташким и другим затворима који су тамо само зато јер су Срби“, те да „не може решити све проблеме овога света“, али да ће дати све своје ресурсе за „помоћ утамниченим српским херојима“.

Медији/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар