Почетна » Цвејић: Живимо у фарсичној представи коју Вучић режира

Цвејић: Живимо у фарсичној представи коју Вучић режира

од Жиг Инфо
0 коментар

Народни посланик Србија центра проф др. Слободан Цвејић изјавио је поводом новоформиране Владе Србије да је то влада континуитета и да за грађане није од важности ко су министри.

„Зна се где ће се доносити одлуке, а министри ће их само спроводити у дело. По томе какав је избор министара види се да су у важним министарствима исти људи. Синиша Мали управља новцем, Гашић и Дачић министарствима силе, а остала министарства служе за поткусуривање“, рекао је Цвејић у Пробуди се.

Према његовим речима постоје „три типа играча“ која су потребна Вучићу да буду министри у Влади.

„Први су они који су увек у договору и Вучић преко њих може да управља новцем и силом. Други који су спремни да статирају у кукурузу и који ће брзо бити потрошени. И неки који су послушни и спремни су да одиграју своју улогу у договору са СНС-ом“.

Говорећи о предстојећим изборима Цвејић је напоменуо да је опозиција била близу да направи прави корак ка променама и додао да се нада да ће и они који сада излазе на изборе схватити да то није прави потез.

„Србији је потребна друштвена промена, темељна промена која ће довести до тога да живимо боље. Политичка промена може да буде инструмент ка озбиљној друштвеној промени кад имате колико – толико слободне изборе. Ми смо били на корак од тога, први пут, да не морамо да се боримо ванинституционално. Имали смо ону енергију из протеста иницираних трагедијама у мају и шири савез две политичке струје и грађанског друштва. Видело се да је власт затечена и нема одговор. Међутим, ми смо на пола тог корака застали“.

Говорећи о посети кинеског председника Србији Цвејић је истакао да то јесте важна посета али да је режимски медији представљају предимензионирано.

„Ми добијамо прљаве технологије, железару и фабрику гума које загађују, експлоатише се неконтролисано у борском руднику. То су исходи сарадње са Кином. Медији праве представу иза које се крије реалност. Тако је и код других аспеката живота. Имамо не знам колику просечну плату, а грађани се у продавници или кад плаћају рачуне суочавају са оним шта то стварно значи“.

Говорећи о односу две земље Цвејић је рекао да има елемената неоколонијалног односа.

„Коруптивни мезанизми у Србији нас доводе до тога, наравно уз спремност са друге стране. Власт нас је довела до тога да се један велики посао склапа због њиховог личног интереса, а не због развојне шансе Србије“.

Цвејић се осврнуо и на то што пријем Косова у Савет Европе за сада није на дневном реду састанка Комитета министара.

„Верујем да је то мали дипломатски уступак Вучићу да би могао да прикаже домаћој јавности да је остварио победу тамо где ће остварити историјски пораз. Вучић је уредно испоручивао стабилократију у Србију што је западним партнерима одговорало јер њих занима да ствари овде функционишу без тензија и прашине. Имају довољно својих фронтова и зато му и праве овакав уступак“, закључио је Цвејић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар