Почетна » Ђилас: Ако СНС и СПС не буду могли да формирају власт, решење је техничка Влада са странкама националне опозиције

Ђилас: Ако СНС и СПС не буду могли да формирају власт, решење је техничка Влада са странкама националне опозиције

од Други Пишу
0 коментар

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је данас да СНС и СПС неће моћи да формирају владу и да решење, по њему, треба тражити у техничкој влади са странкама националне опозиције или у формирању мањинске опозиционе владе.

Ђилас је у интервјуу агенцији Бета изразио уверење да ће на изборима 17. децембра доћи до промене власти и на републичком нивоу и у Београду.

Навео је да су странке које чине коалицију „Србија против насиља“ показале одговорност према држави и народу, формирајући једну изборну листу и да постоји потенцијал за сигурну победу у Београду, као и да очекује да та листа добије подршку више од милион грађана Србије.

„Част ми је што сам део тима који чине људи који су јасно показали да им је интерес Србије изнад страначких и личних интереса. То ме је додатно убедило да имамо снаге да на републичким изборима постигнемо резултат који ће онемогућити странкама које данас чине власт да формирају владу што отвара могућност формирања техничке владе чији ће основни задатак бити да демонтира овај мафијашко-криминални систем, ослободи медије и омогући одржавање слободних избора“, рекао је Ђилас.

Нема кохабитације с Вучићем
Упитан како би у том случају функционисала кохабитација с председником Србије Александром Вучићем, Ђилас је рекао да никакве кохабитације неће бити.

Вучић би се вратио својим уставним овлашћењима, нагласио је, а државу би водила Влада.

„Вучићу мандат траје до 2027. године и може да буде разрешен у случају кршења Устава или ако би се доказало да је учествовао у неким криминалним активностима. Постоји много индиција да Вучић крши Устав, али о томе одлуку може да донесе само Уставни суд. Што се истрага о криминалним активностима тиче тиме ће се бавити надлежни органи без могућности да на њихов рад утичу политичари“, објаснио је лидер ССП-а.

Повезани с криминалом завршиће у затвору
На питање Бете шта ће бити с представницима власти који се повезују с криминалом и корупцијом, Ђилас је казао да ће сви, за које постоје докази, бити ухапшени.

„Осим што ће завршити у затвору, сви они ће морати да врате новац који су покрали од државе. У новцу и богатству које су стекли отимајући од државе, неће моћи да уживају чланови њихових породица, ни они по изласку из затвора. Погледајте колико је обданишта у Београду у време када сам био градоначелник отворено у објектима који су одузети криминалцима и биће вам јасно да стојим иза онога што кажем. Сваком државном функционеру и службенику провериће се порекло имовине, а ја ћу предложити да се прво крене од мене“, истакао је.

Највеће државне фирме попут ЕПС-а и Телекома, додао је, су у огромним губицима који се мере милијардама.

„Мораћемо да проверимо где је тај новац завршавао, као сваки други динар који је држава потрошила“, нагласио је он.

Према Ђиласовим речима, нова власт ће формирати агенцију која ће се бавити провером порекла имовине сваког државног функционера и службеника у целој Србији, као и сумњивим пословима бизнисмена блиских врху СНС-а.

„Грађани би требало да буду сигурни да нова власт неће бити ни налик садашњој. Ништа неће бити исто. Криминалци више неће моћи да владају државом“, рекао је.

Ђилас је оценио да је Српска напредна странка украла нормалност у Србији.

„Људима је потребан нормалан и пристојан живот, стабилност и сигурност, заустављање дивљања цена и веће плате. Ми живимо у условима криминала и корупције, агресије и мржње, вршњачког насиља у школама, ниског животног стандарда. За посао нико ко заиста ради не треба да се плаши. Напротив, људи који годинама раде на одређено добиће стално запослење. Без посла ће остати они који посао ни немају и који од државе добијају новац да раде за СНС“, казао је он.

Упитан да ли може доћи до промене власти под садашњим, како опозиција тврди, неравноправним изборним условима, председник ССП-а је рекао да када би услови били подједнаки за опозицију и власт, СНС не би добила више од 25 одсто гласова.

Навео је да СНС осваја 10-15 одсто гласова захваљући контроли медија, притсцима на бираче и куповини гласова.

„Какав је однос режимских медија према опозицији говори и најновији пример када РТС није испратио конеренцију за штампу о формирању листе ‘Србија против насиља’, која је одржана на 500 метара од њихове зграде, али је послао екипу на славу СНС-а. Србија није могла да чује да смо се ујединили, али је могла да види шта су припадници династије Вучић и остале званице јели на слави. На њихову жалост цела Србија је видела и лица функционера СНС-а која су оправдано одисала забринутошћу и паником“, казао је лидер ССП-а.

Контрола гласања ће бити организована
На питање да ли ће листа „Србија против насиља“ успети да контролорима покрије више од 8.000 бирачких места, Ђилас је рекао да ће контрола гласања бити организована и координирана са свим опозиционим странкама.

„На сваком бирачком месту имаћемо људе који се неће плашити и који неће дозволити да их неко поткупи како би се променили резултати избора. У томе би требало да сарађују све опозиционе странке у Србији“, казао је.

Упитан како ће опозиција реаговати на евентуалну изборну крађу, Ђилас је рекао да се изборна крађа неће дозволити.

„Нећемо дозволити изборну крађу. Пре годину дана 53 одсто грађана је дало позитивну оцену Александру Вучићу, а 33 одсто негативну. Данас Вучић има 44 одсто позитивних поена и чак 40 одсто негативних. Он је пожурио са изборима да не би доживео суноврат. У тој ситуацији не можемо да дозволимо да неко крађом избора промени изборну вољу грађана“, нагласио је он.

На питање који ће бити главни адути СНС-а у предизборној кампањи, Ђилас је навео медије и куповину гласова, али и име Александра Вучића.

„Главни адут СНС-а је Вучић, а осим тога и куповина гласова, новчана давања и прича да Србија не сме да стане. Србија, нажалост, иде у погрешном смеру. Тај пут у провалију мора да се заустави и да се одмах огромном брзином крене на другу страну. Сваке године нас је мање за 100.000 људи. Ако не дође до промена прети нам опасност да нестанемо као народ и држава“, рекао је председник ССП-а Драган Ђилас.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар