Почетна » Јеремић у Јагодини: Процедура за пријем „Косова“ у Савет Европе на основу „француско-немачког“ споразума

Јеремић у Јагодини: Процедура за пријем „Косова“ у Савет Европе на основу „француско-немачког“ споразума

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да још од 2011. године постоји потребна двотрећинска већина у Савету Европе за пријем самопроглашеног „Косова“, али да процедура за пријем није покренута све до сада, а биће покренута у понедељак и то на основу „француско-немачког“ споразума, што је још један доказ да је примена тог плана увелико почела.

„Даље спровођење тог плана мора бити заустављено док не буде почињена непоправљива штета по националне интересе Србије и док ’Косово’ не постане члан УН, а једини начин да то зауставимо је референдум о одбацивању ’француско-немачког’ споразума“, рекао је Јеремић у Јагодини, где је разговарао са грађанима који су потписивали иницијативу Народне странке за расписивање референдума.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да ће у понедељак у Стразбуру бити одржана седница Комитета министара држава чланица Савета Европе на којој ће се разматрати пријем самопроглашеног „Косова“ у ту организацију.

„Тамо се гласа двотрећинском већином и ’Косово’ неспорно има ту већину, али је има још од 2011. године, па процедура никад до сада није била покренута. У понедељак ће по свој прилици бити, и то на основу документа у којем јасно пише ’на основу договора из Брисела и Охрида’“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће одржавање референдума о „француско-немачком“ споразуму на којем ће народ одлучно рећи „не“ и одбацити тај документ натерати власт да своју политику усклади са вољом велике већине грађана, јер је више од 80 људи у Србији против тог споразума којим Србија практично признаје независност своје јужне покрајине.

„Веома је значајно што иницијативу Народне странке за расписивање референдума подржавају и друге политичке организације, и надам се да ће се иницијативи прикључивати све више странака како време буде одмицало, једна по једна домина буде падала и све више постајало јасно да је спровођење ’француско-немачког’ споразума заправо спровођење независности Косова и Метохије“, навео је Јеремић.

Јеремић је позвао све којима је стало да „ми не будемо прва генерација у историји Србије која се својевољно одрекла Косова и Метохије“ да подрже расписивање референдума.

„Нико нема право да се у име Србије и у име свих прошлих и будућих генерација одрекне наше територије. Само народ може да одлучује о тако важним питањима, јер је народ носилац суверенитета и старији је од свих институција и појединаца“, рекао је Јеремић.

„Због тога смо данас у Јагодини, због тога обилазимо Србију и сваког дана смо у другом граду и прикупљамо потписе за референдум“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је до сада више од 20.000 грађана подржало расписивање референдума и да се скупљање потписа одвија очекиваним темпом.

„Када грађанима објаснимо о чему је реч и каква се издаја спрема, девет од њих десет потпише иницијативу за расписивање референдума, укључујући и оне који су наклоњени владајућим странкама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је референдум о „француско-немачком“ плану за независност Косова и Метохије питање изнад странака и изнад политике, и да је то „генерацијско питање очувања достојанства, части и наде да ћемо у будућности живети у миру без нових ратова“.

„Једини начин да се избегну сукоби на Балкану, и то у блиској будућности, јесте да ’француско-немачки’ план буде одбачен“, рекао је Јеремић.

У Јагодини су данас са грађанима разговарали и шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић, посланица Народне странке Славица Радовановић и председник Покрета Ново лице Србије и народни посланик Милош Парандиловић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар