Почетна » Афере, таргетирање, пропаганда: Шта је обележило првих 4.000 дана власти СНС?

Афере, таргетирање, пропаганда: Шта је обележило првих 4.000 дана власти СНС?

од Други Пишу
0 коментар

Савамала, хеликоптер, Јовањица, наплатна рампа Дољевац, Беливук, Крушик, колапс ЕПС, вербално насиље у јавној сфери, плагијати диплома, одузимање пензија… обележили су првих 4.000 дана владавине СНС. Подсетимо, прва влада коју је већински формирала СНС положила је заклетву 27. јула 2012. године на чијем је челу био лидер СПС Ивица Дачић.

Још један парадокс је тај да, иако председник „не даје“ своје блиске сараднике упрљане аферама, нема пуно људи који су 2012. године били у врху странке и отварали победнички шампањац са тада новим председником Томиславом Николићем.

Осим останка на власти као свој успех, СНС истиче финансијску стабилизацију.

Корупција и селективна примена закона

Напредњаци су дошли на власт обећавајући снажну борбу против корупције, укидање бројних државних агенција, хапшење тајкуна Мирослава Мишковића.

Данас је корупција приметна у целом друштву, селективна примена закона је неретко постала стандард, а кажњавање државних органа и криминалаца блиских властима је нешто што се не догађа.

Мирослав Мишковић је ухапшен, првостепено осуђен али и ослобођен оптужби за утају пореза. На крају је Мишковић добио и одштету од државе Србије, тачње пореских обвезника.

До укидање државних агенција није дошло. Уместо тога дошло је до новог таласа партијског запошљавања. Неретко у истим тим агенцијама. Новина је да се сада масовно запошљавају чланови и симпатизери на привременим и повременим пословима што их доводи до сталне зависности од партије. Они, боље позиционирани, имају уговоре на неодређено.

Финансијска стабилизација, пензије, плате и путеви

Стаблизација финансијског сектора убраја се у успехе Српске напредне странке током 11 годишње владавине.

Оно што се доводи у питање јесте начин како се дошло то тога. Највећи замајац било је четворогодишње смањивање плата јавном сектору, али пре свега пензија. Управо су пензије биле те које је Александар Вучић најавио да неће дирати ни по коју цену.

Просечне плате у Србији расту и превазишле су некада недостижнх 500 евра и износи око 700 евра, с тим што већина прима мање од ове суме. Паралелно са платама, знатно су порасли трошкови живота.

За време владавине пуштен је у промет ауто-пут Милош Велики и то је најзначајнији пут изграђен у последњих 11 година. Власти стално причају о изградњи путева. Иако они граде, обећања која дају су далеко већа од реалних, попут тврдњи да су изградили више ауто-путева него што је то случај од краја Другг светског рата.

Према последњим обећањима, до краја 2023. године требало би да буде завршено шест деоница на коридорима и још две брзе саобраћајнице – Саобраћајница Нови Београд-Сурчин, Обилазница око Београда, Паковраће – Пожега (Коридор 11), Моравски коридор до Крушевца, ауто-пут од Руме до Шапца, део ауто-пута Сремска Рача – Кузмин, Ниш-Мердаре до Мерошине, Брза саобраћајница од Ваљева до Милоша Великог.

Пад новинарских стандарда и вербално насиље

Са доласком на власт Српске напредне странке повећао се утицај таблиода или тачније пропагандистичких медија. Они су заслужни за пораст говора мржње у јавној сфери. Медијски закони се не поштују.

То је посебно видљиво код медија са националном фреквенцијом који се не држе слова закона када је у питању садржај и продукција програм, а држава, односно институције не чине ништа по ово питању.

Говор мржње политичких актера је још једна од карактеристика ове власти. Мржња и увреде према свима који имају другачији став су општеприсутни, тако да је вербално насиље постало стандард чак и када је у питању међусобна напредњачка комуникација. Многи се сећају поплава када тадашњи први потпредседник Владе Александар Вучић данима викао на сараднике, дизао тензију у већ драматичној ситуацији.

Чистка старих кадрова и клијентелизам
Иако постоје „недодирљиви“ чланови СНС, велики број оних који су били на позицијама у странци 2012. године сада су ван партије или утицаја.

СНС се профилисао као „ухвати све“ странка (цатцх алл), а клијентелизам је постао њен манир. То је видљиво када се врбују дојучерашњи политички противници, јавне личности али и обични људи којима се плаћа да би дошли на митинге попут оног из маја 2023. године.

Оно што је још упечатљиво јесте „невидљивост“ носилаца функције, односно изостанак личног печата. По правилу влада униформисаност било да је у питању речник или стил облачења.

Бирачко тело и прелетачи
Пропаганда коју спроводи Српска напредна странка има резултате. Иако је странка све даље од некадашње снаге, јасно је да се ради о најјачој партији у Србији. Бирачко тело је и даље доста хомогено, уз обожавање доскорашњег председника странке Александра Вучића.

Спрска напредна странка примала је прелетаче из других партија највише од свих. Према неким истраживањима, више од пола прелетача је завршило у СНС. У партију се долазило како из матичне Српске радикалне странке тако и из партија бившег ДОС-а који је за напредњаке оличење свега лошег.

Без санкција Русији
Иако је деловало да је немогуће, Србија још увек није увела било какве санкције Русији због рата у Украјини. Србија због тога, и поред бројних најава, није санкцинонисана.

Избори
Грађани Србије су у последњих 11 година по правилу излазили на репубичке изборе пре краја мандата. Тако су после 2012. године, посланике за Народну Скупштину бирали 2014, 2016, 2020, 2022. године. Избори су део тактике СНС које кризне ситуације не решава кроз институције или дијалогом, већ предизборном кампањом. Други разлог за изборе јесте коришћење доброг рејтинга, а самим тим и продужавање останка на власти.

Највећи број посланичких места освојили су 2014. године, укупно 158, а сличан резултат постигли су две године касније. Председнички избори су одржани у редовном року – 2017. и 2022. године.

Афере
Крушик, Јовањица, Савамала, хеликоптер, наплатна рампа Дољевац, докторати, Мегатренд, хајка пред убиство Оливера Ивановића, поклањање земљишта за Београд на води, рушење у Савамали, паљење кућа новинара, лажне дипломе, прескупа фонтана на Славији, Јутка, лажи о корони, гондола на Калемегдану, нелегална градња, минихидролектране, вишемесечна новогодишња расвета и најскупља јелка на свету, уништавање шума и зеленила у градовима, радикално смањење железничких пруга и броја возова у Србији, градња стамбених зграда на Калемегдану и планирање изградње хотела и тениског центра, смањење пензија, колапс Електропривреде Србије, предаја енергетског система Косову, Рио Тинто, Телеком, Беливук….део су афера у протеклих 11 година.

Foto N1

П.В.П.     Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар