Почетна » Јовановић у Стразбуру: Приштина не испуњава ни основне услове за чланство у Савету Европе

Јовановић у Стразбуру: Приштина не испуњава ни основне услове за чланство у Савету Европе

од Други Пишу
0 коментар

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић позвао је данас у Стразбуру Парламентарну скупштину Савета Европе да одбаци покушаје самопроглашеног Косова да постане члан Савета Европе, јер је потпуно јасно да не испуњава ни основне услове за чланство.

Јовановић је на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе рекао да је Европска унија, нажалост, подржала успостављање аутократских режима на Западном Балкану, јер је пречесто давала предност стабилности у односу на демократију и реформе, а посебно у односима са државама кандидатима за чланство.

Јовановић је поводом најава да би самопроглашено Косово могло да затражи пријем у Савет Европе истакао да они који нарушавају територијални интегритет суверених држава, крше међународно право и основна људска права не смеју бити прихваћени у организације посвећене заштити тих принципа.

Јовановић је навео да су Срби на Косову и Метохији постали најугроженија етничка група у Европи, и то „под будним оком сецесионистичких власти у Приштини“.

„Чињеница да су само ове године забележена 102 инцидента против српске заједнице на Косову и Метохији доприноси вишедеценијској мрачној слици малтретирања и злостављања Срба“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да би евентуална одлука да се размотри захтев самопроглашеног Косова за пријем у Савет Европе била „јасан раскид са дугогодишњом праксом, јер би поделе и раздоре ставила изнад основних вредности те организације“.

„Савет Европе се од оснивања 1949. године развио у организацију од 46 чланова и сви су једногласно примљени у чланство и пуну пордшку европске заједнице народа, док сада многе чланице с правом не признају самопроглашено Косово као независну државу“, рекао је Јовановић на заседању Парламентарне Скупштине Савета Европе.

Јовановић је навео да је у години у којој је Савет Европе више пута заузео принципијелан став о потреби поштовања територијалног интегритета својих чланица од виталног значаја да се та позиција задржи доследно и без изузетка.

„Власти у Приштини су 2008. године једностраним актом сецесије грубо прекршиле Устав Србије и Резолуцију Савета безбедности 1244. Притом, њихова лоша пракса непоштовања основних људских права и владавине права је у оштрој супротности са њиховом жељом да се учлане у Савет Европе“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је Европска унија за свој циљ прогласила подстицање мира и стабилности у регионима и државама које се граниче са ЕУ, што данас може бити значајније него у претходним деценијама, али да је, нажалост, пречесто давала предност стабилности у односу на демократију.

Посланик и портпарол Народне странке рекао је да та странка поздравља покретање иницијативе за стварање европске политичке заједнице као позитиван корак, и изразио наду да ће нова методологија проширења ЕУ учинити процес приступања „опипљивијим за будуће чланице“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар