Почетна » Народна странка тражи од заштитника грађана ванредну контролу и надзор над БИА због мучења Катића

Народна странка тражи од заштитника грађана ванредну контролу и надзор над БИА због мучења Катића

од admin
0 коментар

 

„Од заштитника грађана захтевамо да одмах и без одлагања, применом одговарајућих одредаба Закона о БИА и Закона о заштитнику грађана, обави ванредну контролу и надзор над радом Агенције и њених службеника, а поводом мучења Катића, и да о томе сачини извештај везано за случај отмице и мучења члана Народне странке Константина Катића и да о томе сачини извештај који ће представити јавности“, рекао је Павловић, који је заступа Катића.

„Позивамо све грађане који су из политичких разлога проживели овакву или сличне непријатности од служби безбедности да се јаве Народној канцеларији Народне странке због покретања поступака и заштите њихових права“, рекао је Павловић.

Павловић је подсетио да су агенти БИА 26. септембра противзаконито лишили слободе, тукли, мучили и физички и психички се иживљавали над Катићем, јер су сумњали да је објавио твит у којем се вређа председник Србије Александар Вучић.

„Зато смо смо против челника БИА и три НН лица поднели кривичну пријаву у због кривичних дела злоупотреба службеног положаја, злостављање и мучење, несавестан рад у служби и противправно лишавање слободе“, рекао је Павловић.

„Принуђени смо да на овако грубо кршење закона и очигледно извршење кривичних дела у стицају од стране радника БИА станемо у заштиту не само Катића, него и свих грађана који су проживели исту тортуру, а који то нису пријавили или нису смели да изнесу у јавност“, додао је Павловић.

Павловић је истакао да мучење Катића од агената БИА представља само један у низу доказа да та Агенција не обавља своју законску дужност и не штити интересе државе, што је дефинисано законом, већ као преторијанска гарда искључиво штити само интересе породице председника Србије Александра Вучића и представља његову приватну агенцију коју плаћају сви грађани, док је Вучић користи за разрачунавање са политичким неистомишљеницима.

„Запослени у БИА су, према правоснажним судским пресудама, учествовали у најтежим кривичним делима од убиства бившег председника и премијера Србије, опозиционих лидера, новинара, и зато не можемо да се отргнемо утиску да се тај модус операнди понавља и у током Вучићеве“, рекао је Павловић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар