Почетна » Опозиција окупљена око листе „Србија против насиља“ подноси пријаву против Александра Вучића

Опозиција окупљена око листе „Србија против насиља“ подноси пријаву против Александра Вучића

од Други Пишу
0 коментар

Представници изборне листе „Србија против насиља“ поднеће пријаву Агенцији за борбу против корупције против председника Србије Александра Вучића због тога што са позиције шефа државе води партијску кампању, најавио је у разговору за Н1 потпредседник Демократске странке Срђан Миливојевић.

Саговорник Н1 истакао је да ће се групација опозиционих странака која је најавила заједничку листу на предстојећим изборима обратити инстутуцијама система, а пре свега Агенцији за борбу против корупције јер „морамо да искористимо све инструменте у борби за фер, демократске и поштене изборе“.

„Наша намера је да на састанку опозиције у среду разговарамо о свим овим кршењима предизборних процедура и законских норми од стране Александра Вучића, како бисмо имали једну комплетну и свеобухватну пријаву која би већ сада била значајно оруђе у рукама опозиције у борби за фер и поштене изборе“, нагласио је Миливојевић.

Према његовим речима, на основу препорука разних организација које се баве посматрањем избора Демократска странка је већ уочила бројне неправилности које спадају у нарушавање изборног процеса непосредно пред расписивање избора.

„Реч је о злоупотреби имена Александра Вучића као човека који не учествује на изборима, а очигледно ће бити носилац изборних листа и то не само на парламентарним већ и на покрајинским и локалним изборима“, констатује Миливојевић.

„Вучић зоупотребљава моћ да би подигао рејтинг СНС“
Како каже, посебно иритантно делује злоупотреба Александра Вучића приликом отварања инфраструктурних и других објеката, где Вучић, према речима саговорника Н1, очигледно свесно злоупотребљава своју позицију политичке моћи и утицаја да би подигао рејтинг Српске напредне странке.

На питање какву реакцију надлежних очекује, саговорник Н1 одговара да „зна у каквој земљи живимо и колико су независне институције урушене“, додајући да стога нема „никаква претерана очекивања“ од независних регулаторних тела која, како каже, треба да се баве оним што представља њихов посао.

„Агенција за борбу против корупције није се огласила ни поводом много тежих злоупотреба на политичкој сцени Србије. Да ли је ико реаговао на наводе бивше функционерке СНС Зоране Михајовић да је та странка постала џубокс за богаћење и бахаћење појединаца из редова напредњака. Ми ћемо урадити наш посао, обратићемо се институцијама и нека то остане забележено као траг и подсећање како је неко реаговао или није реаговао на нашу пријаву, а онда је на њима да сутра објасне зашто нису радили посао за који су изабрани“, поручио је Миливојевић.

Да би опозиција требало да реагује на то што Александар Вучић са позиције председника Србије води страначку кампању, као и да би требало да се обрати Агенцији за борбу против корупције, сматра и извршни директор Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић.

Прекршен члан 40 Закона о спречавању корупције

Гавриловић је навео да Вучић на тај начин „заробљава“ и актуелни и будући парламент, тако што „рентира свој рејтинг како би Српска напредна странка добила што више гласова“. Он сматра да би без Вучића, који је од маја више није председник СНС, утицај посланика, па и те странке био знатно мањи.

„Да би му вратили то, посланици су му лојални и толеришу његово неуставно понашање, што је њему јако битно. Да би се то прекинуло, потребно је да реагује Агенција за борбу против корупције. То је однос којим се крши члан 40 Закона о спречавању корупције и на томе треба инсистирати“, закључио је Гавриловић.

Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Vladimir Obradović, Pavle Grbović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар