Почетна » Понош: Режим се понаша као да је пристао на решење “нема Срба – нема ни проблема”

Понош: Режим се понаша као да је пристао на решење “нема Срба – нема ни проблема”

од Други Пишу
0 коментар

Срби на Косову ни на кога не могу да се ослоне, зато се исељавају, изјавио је Здравко Понош лидер покрета Србија Центар у Интервују за новине Нова. Сви који су укључени сносе део одговорности за ситуацију која је данас лошија него пре почетка најновије рунде преговора, а и најлошија од погрома 2004 године.

“Суморна је перспектива Срба данас на северу. Као да сви чекају да одмакне тај процес убрзаног исељавања. Изгледа као да и Курти и Вучић и међунардни актери гледају на то по систему – кад не буде тамо Срба, неће више бити ни проблема. А то је рачуница на коју нико ко води Србију нема право. Нечасно је када се Вучић хвали одбраном мајице на којој пише да предаја није опција након што је на Косову све предао”, каже Понош.

По његовим речима “Вучић је изиграо и задњу мрву поверења. Народ више не може очима да види представнике Српске листе. Знају они и да двоминутна конференција за медије генерала Мојсиловића којом се усрдно моли команданту КФОР да брине о Србима нема пуно везе са њиховом безбедношћу него са крпљењем оштећеног култа врховног му команданта. Да се ради о безбедности, уместо о маркетингу, Мојсиловић би проблем решавао на састанку за командантом КФОР, а не на конференцији за медије”.

Понош каже да “Европа већ годинама чепрка по косовском буњишту, да је подстицајним мерама хтела је да наведе Куртија на кооперативност, а у ствари га је наградила за некооперативност. Знају Срби да од Европе немају много чему да се надају. Знају и да је Американцима Косово као несташно чедо. Не заносе се чак ни сада када је Курти претерао у неуважавању онога што је Вашингтон од њега тражи. Једино се уздају да ће амерички контигент КФОР увек професионално реаговати кад дође стани-пани, као и 2004”.

Понош сматра да ко год представља приштинску власт “мора да буде натеран од стране међународног фактора, који је створио овакво нефункционално Косово, да поштује преузете обавезе, а минимум је обезбеђивање гарантованих права Србима. Алтернатива је грађанска непослушност и паралелне институацијје. И за једно и за друго потребан је снажан и компетентан ангажман наше државе, озбиљне државе. Србија данас, са оваквом влашћу није таква држава”.

Говорећи у сарадњи опозиције Понош каже да је “боља него што је била, а лошија него што би требало да буде. Односи се добро развијају и потиснују се у други план сукоби око малих разлика. Протести су благотворни”. Изразио је задовољство сарадњом покрета Србија Центар са Демократском странком и странком Заједно и истакао да грађани добро регајују на сарадњу у том формату. “Оворени смо за сарадњу и са свима који нису сарађивали и који недвосмислено одбацују сарадњу са овим режимом”, каже Понош.

Коментаришуће изјаву председника Вућића да је на протесу у суботу било само 4280 људи Понош каже “Село гори, а баба се чешља. Што се обраћа јавности сваки пут после протеста ако је тај протест миноран. Или он ипак има проблем са протестом или има неки опсесивно компулсивни поремецај. Не верујем да је по среди ово друго јер би му то струка ресила. За ово прво нема лека. Покренула се Србија. Не мозе ово да се заустави.”

Можда ти се свиди

Оставите коментар