Почетна » Посланици опозиције потписали предлог да се утврди да ли је Вучић прекршио Устав

Посланици опозиције потписали предлог да се утврди да ли је Вучић прекршио Устав

од Други Пишу
0 коментар

Посланици опозиције у Скупштини Србије су потписали предлог неопходан да би Уставни суд одлучио да ли је председник Републике Александар Вучић прекршио Устав јер је учешћем у изборним кампањама и стављањем свог имена на изборне листе „обесмишљена“ подела власти.

Предлог су на конференцији за новинаре представили и потписали посланици Покрета слободних грађана, Странке слободе и правде, Зелено-левог фронта, Народног покрета Србије, странке Србија центар (СрЦЕ), Демократске странке.

Предлог је сачинио тим правника у оквиру иницијативе кампање ФЕРКА за поштене изборе.

Уставом је предвиђено да ту иницијативу треба да подржи једна трећина од укупног броја посланика, али је то само први корак да би се тражило разрешење Вучића и Уставни суд одлучио о томе.

Правник Владица Илић из Београдског центра за људска права је оценио да је Устав „обисмишљен“ јер Вучић као представник извршне власти води кампању и листе носе његово име на изборима за парламент који је законодавна власт.

Рекао је и да је нарушена подела власти и „по вертикали“ јер се Вучићево име, као председника, налази и на листама за покрајинске и локалне изборе.

Професорка права у пензији Весна Ракић Водинелић је оценила да Србија никад неће бити земља владавине права ако се не ради на томе и проценила да се само теоретски може очекивати успех ове иницијативе.

Она је цитирала чланове Устава за које сматра да су прекршени и позвала посланике власти – истичући да то ради без ироније, да и они ставе потпис на предлог кад већ сматрају да Вучић није урадио то што му се замера, „па нека се Уставни суд изјасни“.

Foto Medija Centar Beograd

Бета/Н1

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар