Почетна » Зорана Михајловић формирала покрет, уз њу Драган Шормаз и Станислава Пак

Зорана Михајловић формирала покрет, уз њу Драган Шормаз и Станислава Пак

од Други Пишу
0 коментар

Бивша министарка и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић основала је покрет “Увек за Србију”. У изјави за Нова.рс она је рекла да ће њена политичка организација бити отворена за оне који деле визију европске Србије, те да ће настојати да грађанима и грађанкама представе идеје које ће бити, како наводи, алтернатива истрошеним политичким ставовима.

Након повлачења из СНС, Михајловић је најавила да постоји могућност да формира нову политичку организацију. Према сазнањима Нова.рс, недавно је формиран покрет „Увек за Србију“ коју ће поред бивше министарке и потпредседнице Владе Србије, чинити некадашња саветница председника Србије Станислава Пак и бивши народни посланик СНС Драган Шормаз.

Да увелико траје формирање покрета сведочи и то што се већ воде разговори са људима који су предвиђени за поверенике, а на питање ли ће учествовати на изборима, који су најављени за 17. децембар, Михајловић је за Нова.рс рекла да ће одлуку о томе донети у наредном периоду и да би требало сачекати да се најпре распишу.

На питање да ли ће у њен покрет чинити и некадашњи чланови владајуће странке Драган Шормаз и Станислава Пак, она је одговорила:

„Да, Драган Шормаз има огромно политичко искуство и јасне ставове, као и Пак, али и покрет ће чинити и Катарина Илић, економиста и стручњакиња за Косово, односе са Русијом. Ту ће бити и велики број људи из Београда, али и осталих делова Србије. Нашу политичку организацију махом ће чинити људи жељни промена, који су стручни, искусни, као и људи који до сада нису били у политици“, нагласила је она.

Више информација, како истиче, знаће се у наредном периоду.

“Кад се све договоримо, јавност ће бити обавештена. Оно што могу да потврдим јесте да је формиран покрет Увек за Србију, који представљам, са жељом да будемо алтернатива истрошеним политичким ставовима који, према нашем мишљењу, Србију гурају далеко од развоја и демократије. Нажалост, председник Србије, Александар Вучић је тај који данас баштини и спровиди идеје које Србију враћају у период деведесетих. Све чему смо сведочили претходних дана показује да се Србија није ослободила радикалске политике која нас деценијама гура нас у сукобе, изолацију, завађа нас са комшијама и удаљава од Европе и цивилизованог света”, рекла је Михајловић.

Она је додала да ће у наредном периоду јавност бити упозната детаљније о томе шта ће бити фокус покрета који оснива.

“Уверени смо да грађанке и грађани наше државе желе да живе у уређеном систему у ком влада транспареност и демократија и у којем институције нису у служби једног човека и његових интереса. Србија заслужује да буде део Европске уније као држава, евроатланских интеграција. Србија се која се налази у срцу Европе има своје природно место у ЕУ, а њени најближи партнери морају да буду развијене демократије. Србија мора да се дистанцира од Москве и уведе санкције Руској Федерацији. Угледање на ауторкате и диктаторе и преузимање њиховог модела понашања нас је довело до тога да нас у развијеном свету сви гледају са подозрењем и сумњом и због тога смо све ближи санкцијама, мобилизацији и ратном стању. Сматрамо да је време да се ослободимо оних који нису одмакли од идеја црвено-црне коалиције и који нас неуморно претварају у делеку периферију Европе. Србија заслужује боље”, подвлачи она.

Михајловић је истакла да је неопходан заокрет у односима са државама у региону, које види, како каже, као најближе партнере Србије, како данас, тако и сутра у Европској унији и у евроатланским интеграцијама.

“Србија годинама стагнира на путу ка ЕУ зато што тренутно стање одговара председнику државе. Уместо да будемо земља чисте животне средине, квалитетне економије, да живимо у земљи оптимизма у којој грађани планирају и граде своју будућност, доживели смо да се данас поново прича о ратовима и санкцијама, несташицама и инфлацији. Србији није потребно да председник и министри дегустирају јефтини паризер и да га нуде грађанима, већ одговорна социјална политика која ће јемчити сигурност сваком од нас. Ако желимо напред, онда је време да се захвалимо онима који нас вуку у прошлост. Прошлост није опција”, закључује Михајловић.

Foto Filip Krainčanić/Nova.rs

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар