Почетна » Букти рат напредњака у Гроцкој, Симоновић спрема контраудар партијским друговима – извлаче се афере из фиока

Букти рат напредњака у Гроцкој, Симоновић спрема контраудар партијским друговима – извлаче се афере из фиока

„Неће стати на плакатима“:

од Други Пишу
0 коментар

Несрећа у Врчину, насељу у општини Гроцка, у којем је живот изгубило двоје младих био је догађај који је покренуо рат две фракције напредњака.

Бивши председник општине Драгољуб Симоновић, који је осуђен за паљење куће новинара подржао је протесте после трагедије у Врчину, док су напредњаци из врха Гроцке узвратили са лепљењем плаката против Симоновића. Да је „рат“ далеко од свог завршетка потврђује и новинар „Жиг инфа тврди за Нову да се сукоб неће завршити плакатима и да ће свако играти на своју карту, док не победи оног другог.

Неколико дана након што је на пружном прелазу у Врчину у саобраћајној несрећи настрадали младић (18) и девојчица (15), мештани су организовали протест у којима су затражили одговорност надлежних. Тврдили су да је инцидент могао да се спречи јер су месецима упозоравали да до тога може да дође, па су решили да крену у активнији отпор.

Фото: Весна Лалић/Нова.рс

Протестовали су, позивали надлежне да реагују и одговарају, а формални организатор протеста било је „Удружење за препород“ на чијем је челу Славко Симоновић, брат бившег председника општине Драгољуба Симоновића.

У питању је бивши председник општине и високи функционер СНС који је првостепено осуђен на пет година затвора за паљење куће новинара Милана Јовановића. Он је поручио за Н1 да није критиковао СНС, већ одговорна лица која су дужна да обезбеде пружни прелаз.

Критике Симоновића биле су довољан сигнал за напредњаке да крену у кампању против бившег председника општине. Након протеста у Врчину облепили су плакатима центар општине. На тим плакатима се налазе Симоновић и његов брат, а на врху плаката стоји натпис „олош“.

„Олош, 3 године генерални директор Железница није урадио ниједан пружни прелаз само пунио своје џепове, а сад са братом зове људе на протест користећи смрт два анђела“, стоји на само врху плаката.

Тиме је тихи рат међу напредњацим у Гроцкој добио и свој чин у јавности, али овога пута на једном већем нивоу. Оптужбе су велике, а „дух из боце“ сада је изашао, па је тешко да ће се све вратити на старо.

Новинар Жиг инфо Жељко Маторчевић каже за Нову да сукоб између Симовића и врха напредњака у Гроцкој неће стати док не победи једна од две стране. Најавио је да ће сада из фиока излазити афере, те да ће активно радити на томе да се Симоновић осуди и пошаље у затвор.

„Сукоб се заиста дешава и отишао је да на један већи нови од уобичајеног, он се неће завршити само на на плакатима. Према мојим информацијама из врха СНС у Гроцкој, Симоновићу се сада из фиоке извлаче различити случајеви, већина оних о којима смо ми писали. И претходних дана биле су различите инспекције које копају по документацији из времена када је Симоновић водио општину. Помиње се и притвор за оно што је он радио. Најопасније од свега је што тек када је Симоновић њима стао на жуљ, власт се сетила да има механизме да стане на пут батахотости једног човека. Док су нас малтретирали, пребијали, палили куће и ништа нису учинили, сада непуних 7 дана од трагедије покреће се такав механизам да се Симоновић стрпа у затвор. То је проблематично, јер требало би да живимо у земљи у којој би закон требало да важи за све, а не кад неко угрози владајућу странку треба да одоговора“, објашњава саговорник Нове.

Маторчевић подсећа да је Симоновић до марта 2019. године био у врху СНС, али да је активни члан који зна много афера ове власти. Због тога и најављује да ће се Симоновић бранити свим средствима, те да у свему томе има подршке дела грађана.

Фото: ТАЊУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ

Грађани можда и пружају подршку Симоновићу, али он ју је умногоме изгубио пре неколико година. У торби Симоновића налази се велики број афера, од којих је највећа судска пресуда за паљење куће новинара Милана Јовановића. Прво је разбијен прозор кроз који је убачен молотовљев коктел, након чега су нападачи пуцали у врата, како нико не би могао да изађе. Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин су пред ватром побегли кроз прозор, са друге стране куће.

Симоновић је све време негирао, док је Јовановић преживљавао драму са својом супругом.

Милан Јовановић

Месец и по касније након паљења, председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је био и члан Главног одбора Српске напредне странке, ухапшен је због сумње да је наредио напад на новинара.

Поступак је, првостепеном одлуком судије Славка Жугића, окончан 23. фебруара 2021. године пресудом којом је Драгољуб Симоновић, као налогодавац, осуђен на четири године и три месеца затвора. На исту казну осуђен је и непосредни извршилац Александар Маринковић, који је у бекству, док је на четири године затвора осуђен посредник Владимир Михаиловић. Поред тога, Симоновић се терети и да је оштетио буџет општине за укупно више од 15 милиона динара.

Ипак, иако је бивши први човек Гроцке препун афера, према речима Маторчевића он има информације и за афере у којима се доводе други људи у везу. Према речима новинара, то је карта на коју он игра и због које ће сукоб ићи у даљу конфронтацију.

„Очекујем да ће и Симоновић да извади из фиоке неке случајеве, па ћемо видети и где ће гостовати и причати. Моћи ће да изнесе своје мишљење поводом свега што ће у сваком случају бити занимљиво. Са друге стране, Симоновић је почео да штети подршци странке. Он је недавно извео немали број људи на протест због трагедије, што је удар на напредњаке у Гроцкој који нису популарни“ објашњава наш саговорник и додаје да је популарност Симоновића код дела грађана много већа него код актуелних челника општине.

„Људи сматрају да је он идеалан председник општине, нажалост, јер ови сада ништа не раде, потрошили су много пара, а ништа се не дешава. Због тога народ реагује тако да је Симоновић добар човек и председник општине, па њего подршка није мала. Он сада креће у контраудар. Напредњаци то знају и зато ударају на њега. Наравно, далеко од тога да је Симоновић био добар, сви знамо шта је радио“, закључује Маторчевић.

 

Данило Савић, Нова.рс

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар