Почетна » Дрецун: Вучићева посета КиМ у драматичним условима

Дрецун: Вучићева посета КиМ у драматичним условима

од admin
0 коментар

„Убијен је један од најважнијих српских политичара на КиМ. Одговор државе Србије је да нема страха, нема одустајања подршци српског народа и зато одлази председник Републике. Он треба да покаже да је држава Србија са српским народом на Космету, да ће све учинити да безбедност тог народа буде на прихватљивом нивоу и да охрабри наш народ да остане тамо и настави са свакодневним животом“, рекао је Дрецун за РТС.

Истовремено, како је нагласио, посета Вучића КиМ има и превентивну функцију.

„Много је наговештаја да би ситуација могла даље да се дестабилизује. Постоје претње које су упућене од појединих албанских политичара активирањем терористичке ОВК, протестима које ће организовати тзв. ветерани, било је низ напада на Србе на КиМ и њихову имовину, и брутално убиство Оливера Ивановића“, указао је Дрецун.

Подсетио је и на упозорење појединих међународних чинилаца, попут америчког Стејт департмента, који је упозорио да се, поред терористичких напада на КиМ, могу очекивати нереди и немири, посебно на северу КиМ.

„То су драматичне околности које су кулминуирале бруталним убиством Оливаре Ивановића и зато ова посета има посебну тежину“, рекао је Дрецун.

Коментаришући најаву косовских служби да неће бити предузете посебне мере заштите током Вучићеве посете КиМ, Дрецун је оценио да је то „једна цинична опаска и понашање институција које функционишу на КиМ“.

„Када имате организоване криминалне групе на Космету, које харају том територијом, када имате присуство радикалног исламистичког екстремизма и тероризма, када имате претње тзв. ветерана ОВК и појединих албанских политичара у овако напетој ситуацији, треба предузети све мере да ова посета протекне безбедно“, рекао је Дрецун.

Нагласио је да безбедност Вучића током посете неће зависити само од институција на КиМ и од међународног присуства. „Држава Србија ће учинити све да наш председник буде безбедан, али и да српски народ буде безбедан да се не би десио неки инцидент, који би могао да резултира насиљем“, рекао је Дрецун.

Намера да се сакрију прави кривци за убиство

Говорећи о истрази убиства Ивановића, Дрецун је рекао да би волео да косовске институције буду ефикасне у истрази, али да га брине недостатак политичке воље косовских политичара да се у истрагу укључе надлежни органи Србије и случај реши.

Оценио је да постоји „снажна кампања да се прави кривци за бруталан злочин сакрију“.

„Волео бих да институције на КиМ буду тако ефикасне и да заиста дођемо до резултата, али забрињава ме недостатак политичке воље од стране Албанаца, албанских политичара на Космету, да се у истрагу укључе надлежни ограни државе Србије. То показује да они вероватно не желе да се до краја истера овај случај“, каже Дрецун.

Када је реч о траговима који би могли да доведу до разрешења убиства, Дрецун сматра да њих скоро да нема, сем једног који је, како поново тврди, треба да у погрешном оправцу усмери истрагу и „даје повода за разне манипулације, спекулације и мешетарења“ и до тога да су Срби, а у последње време и Руси, одговорни за убиство.

„То је потпуно скретање у погрешном правцу“, рекао је Дрецун.

Оценио је да је убиство изведено професионално и да је дуго планирано.

„Камере које су снимале нису успеле никог да идентификују јер су они били маскирани. Тај аутомобил је остављен на начин да буде нађен неки наводни траг, а то је серијски број. Када се тако професионално обављају убиства, не оставља се серијски број, прво се то уништава“, нагласио је Дрецун.

Наводећи да је косовска политичка служба рекла да је „власник био Србин, да је ауто продат, а да не знају националност новог власника, али да знају да се налази у Србији“, Дрецун је упитао како је то могуће.

„Ако знате име и презиме, онда знате и националност. Ако не знате име и презиме, како знате да се налази у Србији, да се можда не налази у Призрену“, упитао је Дрецун.

Додао је да ако нема трагова, онда су потребне обавештајне информације којима, како је рекао, могу да располажу надлежни органи на Космету, или илегална обавештајна служба Хашима Тачија ШИК, којом руководи Кадри Весељи.

„Она је свеприсутна на КИМ, зато је Кадри Весељи најмоћнија фигура. У свим структурама, и подземља и инстуитуција које функционишу на северу, та служба има уграђене своје људе. Немогуће је да они не знају детаље у вези са прирпемом овог атентата и ко су извршиоци“, сматра Дрецун.

С друге стране, како је додао, појавила се информација која није потврђена нити демантована, а то је да пре месец дана дошла група професионалних убица из једне европске земље у Тирану.

„Шта се дешава с том групом и где је отишла? Стејт департмент се појављује с упозорењем да ће бити нереда на северу Косова. Ако Вашингтон жели да се разреши убиство, немојте само да нудите помоћ ФБИ. Та процена Стејт департмента је направљена на основу извештаја њихових дипломата, али превасходно на основу сазнања до којих су дошле америчке обавештајне службе на КиМ. Дајте нам та сазнања, она ће пре одвести до убица и наручилаца, него ли трагови који остају на месту злочина“, рекао је Дрецун.

Такође, указао је на присуство британских служби последњих месец дана на КиМ, чак и на северу што, како је рекао, није зона одговорности британског Кфора.

„Зашто су они тамо присутни? Шта су радили? Шта зу желели да сазнају, а шта сазнали?“, упитао је Дрецун.

Констатовао је да ако би Србија добила те информације обавештајног карактера, онда „бисмо могли да кажемо да смо на путу да разрешимо убиство Оливара Ивановића“.

„С друге стране, наши истражни ограни, наше службе безбедности ће учинити све с лимитираним капацитетима, јер нисмо у пуној мери присутни на КиМ, да расветле убиство, али већ сад јасно је да постоји снажна кампања да се прави кривци за бруталан злиочин сакрију“, тврди Дрецун.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар