Почетна Политика Јеремић: Сменићемо власт уз подршку грађана

Јеремић: Сменићемо власт уз подршку грађана

од admin
0 коментар

 

„’Нећете литијум, а хоћете подршку Европе – е па не може и једно и друго’, тако то изгледа упрошћено. Оно што је реалније је да ЕУ престане да активно подржава Вучића, слично као што прстом нису мрднули 2012. године када је претходни пут мењана власт у Србији, и то ће нам бити довољно“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да је Вучић Србију претворио у елдорадо за немачке компаније, али не и за српске раднике, и да „не види ниједан разлог“ због којег немачка канцеларка Ангела Меркел не би подржала власт која се „тако сервилно односни према интересима Немачке“.

„Немачке компаније су у Србију дошле у огромном броју и добиле су субвенције без преседана које им омогућавају профит какав не могу да остваре на другим местима, који потом извлаче из Србије“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, оценио је да поруке које ће у Београду ускоро упутити председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен „неће бити музика за уши“ оних који гаје наду да ће ЕУ учинити драматичан корак који би ствари поправио набоље када је реч о демократији и владавини права у Србији, и додао да ће те поруке бити „вероватно још експлицитније од порука Ангеле Меркел у Београду“.

„Данас је политички, економски и геостратешки интерес ’мејнстрим Европе’, чији је Немачка кључни део, такав да Балкан посматра као безбедносну зону у којој би могли да остваре и посебне економске интересе, а не као простор који би у релативно блиској будућности могао да буде интегрисан у ЕУ. С тим у вези је и подршка Вучићу константа европске политике у претходним годинама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом наставка дијалога власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ, рекао да је Народна странка упутила амандмане на документ европских посредника и да ће учествовати у наставку дијалога 17. септембра и 18. септембра.

„Данас смо много ближи томе да на крају процеса неће бити услова за учешће на изборима, али ћемо учинити све што можемо да изборни услови буду побољшани, како бисмо имали чисту ситуацију приликом одлучивања, знајући да у том процесу нисмо починили ниједан фаул. Када би дијалог данас био прекинут и ствари остале какве су данас, ми свакако не бисмо учествовали на изборима“, рекао је Јеремић.

„Ако не буде изборних услова, неће бити ни избора, а то значи много више од онога у јуну 2020. године, када је опозиција имала пасиван став бојкота. То време је иза нас и Народна странка сматра да понављање онога што се десило прошле године не би било довољно“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка сматра да до промена може доћи „искључиво заједничким напорима опозиције“.

Јеремић је навео да је Народна странка одлучила да учествује на локалним изборима у Неготину, заказаним за 17. октобар, и додао да председништво странке „није лако донело такву одлуку“.

„Избори у Неготину биће показна вежба на којој ће се јасно видети какви су изборни услови. Детаљно ћемо пратити и документовати све што власт ради у вези са изборима у Неготину и то у реалном времену представљати европским посредницима. СНС делује на основу предаторског инстинкта и очекујем да ћемо у Неготину видети све што смо видели и на претходним локалним изборима. Другим речима, то ће бити добар експеримент и показна вежба у кључном тренутку“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар