Почетна » Јеремић: Мањина окупљена око Алексића и Новаковића побегла од фер избора у странци

Јеремић: Мањина окупљена око Алексића и Новаковића побегла од фер избора у странци

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је мањина окупљена око Мирослава Алексића и Борислава Новаковића побегла од фер и демократских унутарстраначких избора и да је тај „бег од демократије знак слабости“, али и непоштовања институција и темељних вредности на којима је странка заснована, а то су демократски принципи и заштита националних интереса, али да је то сада „вода испод моста“.

„Није било личног сукоба Алексића и мене, него је мањина отишла због неслагања са јасном политиком Народне странке о којој не може бити компромиса, а то је одбијање ’француско-немачког’ споразума за независност ’Косова’ и одбијањем да Србија постане чланица ЕУ ако спровођење тог споразума и формално постане услов за чланство“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да су трвења у Народној странци настала због крупних политичких разлика чија се кулминација догодила када је странка одлучила да се покрене акција прикупљања потписа за референдум о одбацивању „француско-немачког“ споразума, јер се тада показало да део руководства странке није сматрао да би то требало да буде приоритет.

„То је мањина у Председништву Народне странке која је јуче напустила странку“, рекао је Јеремић, и додао да се „дојучерашњим саборцима није свидео ни став“ да би Србија требало да се противи војним интервенцијама које није одобрио Савет безбедности (СБ) УН и да не би требало да једнострано уводи санкције другим државама ако их није одобрио СБ УН.

Јеремић је истакао да се „спинују бројеви“ наводима да је странку напустило 106 од 126 одбора, а да је истина да је Народна странка има 67 одбора широм Србије који настављају да раде и да су странку напустила 264 члана од више од 10.000 чланова.

„Догађаји у Народној странци су на првом месту покренути и инспирисани изван странке. Да је Алексићева група заиста била у већини, она не би побегла од демократског процеса у странци. Они су инсистирали да се промене у странци заврше одмах и до краја. То говори да све није било мотивисано искључиво из саме странке, него и изван ње“, рекао је Јеремић.

„Када бисте питали неке моје страначке колеге, они би рекли да је странка сада јача него раније, јер је јасније идеолошки и политички испрофилисана, али ја мислим да је ово корак уназад за све који мисле да само заједничким наступом опозиције, не нужно у једној колони, може доћи до угрожавања корумпираног режима на изборима, који ће бити одржани на пролеће“, додао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да је апсурдно Алексићево позивање на јединство и заједништво „у тренутку када спроводи раскол у сопственој странци“.

Јеремић је рекао да дојучерашњим саборцима жели срећу, упркос тешким речима које су у последње изговорили на његов рачун и на рачун Народне странке, чији је „опозициони интегритет неупитан“.

„Када је реч о будућем деловању опозиције, требало би бити рационалан, јер без странака деснице није могуће сабрати већину неопходну да се власт уздрма на изборима“, рекао је Јеремић.

„Народна странка је у стању да разговара и са једним и са другим полом политичког спектра, а на изборима је неопходно створити референдумску атмосфера сличну оној у августу 2020. године у Црној Гори, када је побеђен режим Мила Ђукановића“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка може да сарађује са свима, али да не може у коалицију са онима који се залажу за независност Косова и Метохије и прихватање „француско-немачког“ споразума.

„О коалицијама се разговара пре избора, а они ће бити одржани на пролеће. То што је отишла мањина из странке, никако не значи да ће се политика Народне странке мењати“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар