Почетна » Мржња, напади на новинаре, нема слободе изражавања: Нови Извештај ЕУ о стању људских права и демократије у Србији

Мржња, напади на новинаре, нема слободе изражавања: Нови Извештај ЕУ о стању људских права и демократије у Србији

од Други Пишу
0 коментар

У најновијем извештају ЕУ о људским правима и демократији у свету за 2022. годину, Србији се највише замера то што није било напретка у слободи изражавања, начин на који је одржан Европрајд у Београду, али и насиље над новинарима.

“Преглед стања људских права и демократије: законодавство Србије и институционални оквир за очување основних права је углавном успостављен. Овај оквир треба доследно и ефикасно спроводити. Србија је усвојила нове стратегије за борбу против дискриминације и инклузије Рома, као и акционе планове за родну равноправност. Србија треба ојачати институције за људска права издвајањем неопходних финансијских и људских ресура и успостављањем процедура за обезбеђивање усклађености са пресудама Европског суда за људска права, као и његове привремене мере”, наводи се у извештају.

Затим се осврћу на септембар 2022. године, када је Београд први пут био домаћин Европрајда.

“Говор мржње, претње и насиље су и даље усмерени на браниоце људских права и ЛГБТИ особе. Није било напретка у вези са слободом изражавања. У неколико случајева напада и претњи медијима професионалци, полиција и тужилаштво су брзо реаговали. Међутим, остаје забринутост због претњи и насиља над новинарима. Свеукупну атмосферу што се тиче слободе изражавања тек треба додатно ојачати у пракси”.

У извештају о Србији спомињу се и прошлогодишњи избори.

“Председнички и ванредни парламентарни избори у априлу 2022. године одржани су у релативно мирној атмосфери, а основне слободе су углавном поштоване. Међутим, према коначном извештају Међународне изборне посматрачке мисије, известан број недостатака су довели до неједнаких снага у корист власти. Зато је кључно да преостале и нове препоруке Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) и тела Савета Европе спроводу у потпуности, на транспарентан начин, много пре свих нових избора и уз укључивање и консултације стручњака из организација цивилног друштва”, наводи се у извештају.

Foto: Shutterstock/Arhiva

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар