Почетна » Немачка штампа: Радоичић пуштен из притвора, Берлин „прати ситуацију“

Немачка штампа: Радоичић пуштен из притвора, Берлин „прати ситуацију“

од Други Пишу
0 коментар

Ситуација на Косову, а пре свега случај Милана Радоичића, и даље су у великој мери тема којом се бави штампа на немачком језику. Из немачке владе порука: „Агресија мора да престане“.

Дан након хапшења у Београду, из притвора је пуштен иницијатор најновијег напада српских паравојних формација на косовске полицајце Милан Радоичић, преносе немачки медији. Немачка агенција дпа наводи да је Истражни судија Вишег суда у Београду одбио захтев тужиоца за одређивање истражног притвора од 30 дана.

„Косовско-српском бизнисмену и политичару није дозвољено да напусти Србију или место пребивалишта, не сме да путује на Косово и мора да се јавља полицији почетком и средином сваког месеца. Одузет му је пасош.“

Агенција подсећа да је Радоичић „јавно признао одговорност за напад српских милитаната на полицајце на северу Косова 24. септембра“. Додаје се и да је Радоичић, како је саопштено из јавног тужилаштва, оптужен да је од јануара 2023. до 24. септембра у Тузли у БиХ набављао оружје, муницију и експлозивна средства велике разорне моћи и скривао их у напуштеним објектима и шумама на Косову. Као вођа групе довео је људе у опасност током акције 24. септембра у Бањској.“

Радоичић је на саслушању код тужиоца негирао кривична дела, али је раније“, како се преноси, „јавно најављивао да жели да ’охрабри народ на Косову у отпору режиму (премијера) Аљбина Куртија’.“

„Агресија мора да престане“

Лист Тагесшпигел преноси да немачки министар одбране Борис Писторијус (СПД) не искључује могућност повећања броја немачких војника у мисији Кфора, али и да је додао да то тренутно није планирано. „Пратимо ситуацију“, рекао је Писторијус, „и реаговаћемо ако буде било потребно веома, веома брзо“.

Медији преносе и изјаву немачког министра пољопривреде Џема Оздемира (Зелени), који се тренутно налази на турнеји по земљама Западног Балкана, а који оцењује да су „недавни претећи гестови Србије, а посебно напади на Косово, који су дошли са српске територије, потпуно неприхватљиви“.

„Агресија мора да престане, Србија мора да деескалира и смањи своје трупе у пограничном подручју“, рекао је Оздемир. Према његовом мишљењу, Немачка и ЕУ морају јасно да ставе до знања да ће даља агресија имати последице и да оне неће седети скрштених руку.

Вучић на ЦНН-у – „готово покоран“

Швајцарски Ноје Цирхер цајтунг пише да су се, након пуцњаве на северу Косова, Београд и Приштина поново вратили рату речи.

„Председник Србије Александар Вучић у понедељак увече имао је нетипичан наступ на ЦНН-у. Вучић, који своје наступе на српским медијима често инсценира као драме – када грми, уздише и грди новинаре – био је готово покоран у односу на Кристијан Аманпур из ЦНН-а. Рекао је да поштује сазнања америчких обавештајних служби, али да она нису тачна у вези наводног распоређивања српске војске.“

Лист преноси и Вучићеву изјаву из тог интервјуа да је „на ’административној линији’ са Косовом тренутно само 4.400 људи, а трупе нису у повећаној приправности, вец́ прате ситуацију. Вучић је апеловао на снаге Кфора које предводи НАТО, да преузму одговорност за безбедност на северу Косова. Једино тако ће се, сматра, Срби тамо осећати безбедно.“

Намера председника Србије је, како оцењује швајцарски лист, „да додатно ослаби контролу Приштине над тим подручјем“.

Вучић такође „и даље негира да је Србија била умешана у напад у Бањској. Он је осудио тај чин и рекао да је то израз очаја Срба који су угњетавани од стране Приштине и нагласио да такви унилатерални поступци штете његовој земљи. На крају крајева, каже, недавни преговори са Косовом ишли су на руку Београду“, преноси Ноје Цирхер цајтунг речи Александра Вучића.
И оцењује: „То је тачно. Косовски премијер Аљбин Курти је, чини се, био кочница преговарачима, јер је одбио да формира договорену Заједницу српских општина. Због тога је Косово током лета било суочено с благим санкцијама од стране Европске уније и САД“, пише швајцарски лист и додаје да је „српски напад сада једним потезом померио равнотежу“.

„Критичари ’попуштања’ Вучићу сада су добили подршку две суседне државе Србије. Премијери Албаније, Еди Рама, и Хрватске, Андреј Пленковић, позвали су ЕУ да уведе санкције против Београда. А сама чињеница да је Србија прогласила националну жалост након напада, говори о Вучићевој умешаности у аферу“, закључује Ноје Цирхер цајтунг.

Криза уместо сарадње

Немачки Зидојче цајтунг, подсећа да ће се немачка министарка спољних послова Аналена Бербок овог петка (6. октобар) у албанској престоници Тирани састати са колегама из шест држава Западног Балкана, као и са представницима Европске уније и других земаља-чланица. Састанак има за циљ подстицање сарадње између земаља региона и њихово приближавање ЕУ.

„Немачка влада се надала да ће бити неких позитивних вести из региона. Веровали су да се споразуми о сарадњи који су започети прошле године могу даље унапредити. Али, распоређивање српских трупа на граници са Косовом засенило је састанак, који ће вероватно постати место дипломатских напора за решавање кризе, баш као и неформални самит ЕУ који се истог дана одржава у Гранади“, преноси Зидојче цајтунг, додајући да уједно „и у БиХ расту тензије између председника РС Милорада Додика с једне, и државних власти у Сарајеву и међународне заједнице, с друге стране.“

Зидојче цајтунг: „Један човек, много речи“

Исти лист доноси и коментар новинара Тобијаса Цика у којем се оцењује: „Још увек није јасно која је тачна намера била иза терористичког напада у којем су тешко наоружани српски нападачи прошле недеље убили косовског полицајца. Али, једно је јасно: Милан Радоичић, кога су косовске власти преко снимка дроном идентификовале као шефа банде, преузео је одговорност за злочин.“

„Тај осумњичени, тешки криминалац, који је под америчким санкцијама, један је од најмоћнијих политичара на северу Косова и важи за блиског сарадника председника Србије Вучића. Обојица сада тврде да је Радоичић, без знања владе, изразио незадовољство локалних Срба према косовским властима, користећи спонтани излив оружаног беса. Међутим, то је под великим знаком питања“, оцењује аутор.

„Да Вучић није потпуно одбацио деловање добро наоружаних нападача доказују његове речи: недуго након напада, жалио се на наводна ’етничка чишћења’ којима су изложени Срби на Косову. Посредници ЕУ нису довољно реаговали на ту потпуно преувеличану и понекад подстрекивачку реторику у протеклим месецима, већ су несразмерно повећали притисак на косовску страну“, пише немачки новинар и на крају закључује:

„Иако Вучић јавно тврди да не жели рат, питање је шта заиста жели. Мир? Европске дипломате требало би одлучније да траже обавезујуће одговоре, ако желе да буду озбиљно схваћени у земљама Западног Балкана“, наводи се на крају коментара објављеног у Зидојче цајтунгу.

Foto Andrej ISAKOVIC / AFP

ДW/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар