Почетна » Алексић: Гашић и Вулин морају бити смењени, јер су објективно одговорни за трагедије

Алексић: Гашић и Вулин морају бити смењени, јер су објективно одговорни за трагедије

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да министар унутрашњих послова Братислав Гашић и директор БИА Александар Вулин морају бити смењени због објективне одговорности и пропуста у систему који су довели до два масовна убиства.

„Кривица и одговорност нису исто и нико није рекао да је неко од вас крив за трагедије али одговорност и те како постоји. Имате апсолутну власт, а то значи и апсолутну одговорност. Трагедије су последице ваше неодговорне политике. Понашате се као да се ништа није догодило и нападате све који критикују режим и подржавају захтеве протеста ’Србија против насиља’“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије Гашићу и председници Владе Србије Ани Брнабић.

„Фотеље су вам важније од свега. Делите грађане 11 година и представљате као да је СНС држава и ако неко нападне вашу политику, ви кажете да напада Србију и називате нас хијенама, лешинарима, пијаницама, дрогиранима… Па, није држава ваша својина, нисте је ви наследили“, додао је Алексић.

Алексић је рекао да је председник Србије масовно убиство у Младеновцу назвао терористичким актом, јер је тиме хтео да скрене пажњу јавности, а „сви знају да није био терористички акт“.

„Ако је терористички акт, зашто Вулин још није смењен? Ко је одговоран за пропусте ако се догодио терористички акт, а он је и даље директор БИА? Шта сте предузели, чија је то одговорност“, упитао је Алексић.

Алексић је упитао зашто није ништа предузето против масовног убице из Младеновца, иако су против њега биле подношене пријаве, и како је могуће да му је било доступно оружје, као и како је могуће да убицу целу ноћ јури 600 полицајаца, а он побегне таксијем у Крагујевац и на крају таксиста јави полицији где је бегунац.

„Како је могуће да малолетник иде у стрељану у коју га води отац, и то у стрељању у којој је стицајем околности често боравио Вељко Беливук? Ко се бавио тиме? Шта сте урадили да спречите да дете од 13 година вежба пуцање бојевом муницијом“, упитао је Алексић.

„Како је, министре Гашићу, малолетнику било доступно оружје? Законом о оружју и муницији је дефинисано како се држи оружје. Зашто полиција није контролисала како се држи оружје? Полиција је требало да посети сваког ко држи оружје“, додао је Алексић.

Алексић је упитао шта раде БИА, МУП, тужилаштво и остале институције.

„Нема их, јер сте их разорили и да ли им задатак да се баве опозиционарима, глумцима, лекарима, и свима који критикују власт. Приватизовали сте службе безбедности и оне служе грађанима него штите режим и прогањају опозицију“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да су „осовину безбедности“ у Србији чинили Гашић, Вулин, Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић, која је „координирала Беливуков клан“.

„Добро је да смо сви живи у тој ситуацији. Стефановић и Дијана Хркаловић само што нису прогласили дан жалости када је убијен Александар Станковић, звани Сале Мутави, криминалац близак режиму. Онда се једног дана рекли да Дијана Хркаловић ради Вучићу о глави, па је њену одбрану преузео ваш посланик и адвокат Владимир Ђукановић. Тако функционишу мафијашки режими – имаш заштиту ако нам се покориш или ћемо те уништити, а то се не ради у државама које имају институције“, рекао је Алексић.

Шеф посланичке групе Народне странке рекао је да су прогону изложени инспектори који су открили производњу марихуане на „Јовањици“, док челници режима бране власника тог имања Предрага Колувију.

„На ’Јовањици’ се радило под вашим патронатом. Вучић каже ’па шта ако је Колувија имао тону марихуане’. Сви га браните. Гашић је контактирао са Колувијом, то је потврдио и Вучић“, додао је Алексић.

„Ви шаљете поруку да су у Србији најисплативији криминал и политичка моћ. Ако имате моћ и бавите се криминалом, онда сте погодили, јер закони не важе за оне који су на власти“, навео је Алексић.

Алексић је навео да Гашић и Вулин по „мафијашком“ принципу премештају своје људе из МУП у БИА и обрнуто, јер „нико никоме не верује“.

„Кланови које правите у МУП и БИА баве се сопственим разрачунавањем, а не штите грађане, што им је посао. Обрачун који се спрема на релацији Вулин-Гашић-Вучевић је ваша борба од које штету трпе грађани“, рекао је Алексић.

Алексић је навео пример службеника БИА Марка Кричка који је „кадар Звонка Веселиновића“.

„Радио је ’Порше лизингу’, мало је кренуо у лов са Звонком Веселиновићем, па право из лова у БИА – тако ви бирате кадрове. Сада се планира да Кричак пређе из БИА у МУП“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар