Почетна » СПС и СНС неће заједно на изборе, Дачић преиспитује коалицију са Палмом

СПС и СНС неће заједно на изборе, Дачић преиспитује коалицију са Палмом

од Други Пишу
0 коментар

Социјалистичка партија Србије и Српска напредна странка неће имати заједничку листу, иако се то помињало као опција у време док је Александар Вучић најављивао формирање народног покрета за државу. Према информацијама листа “Нова”, извесно је да ће СПС на изборе изаћи у коалицији са Зеленима Србије, а вероватан је и савез са Јединственом Србијом, али у потпуно другачијем облику.

Странке владајуће коалиције припремају се за предстојеће ванредне парламентарне, београдске, покрајинске и локалне изборе, који ће би морали да буду расписани најкасније 2. новембра.

Како сазнаје наш лист, за сада је извесно да ће социјалисти на изборе ићи са Зеленима Србије, док ће се преговорима са Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме приступити потпуно другачије.

Извор “Нове” подсећа да је Палмина странка после прошлих избора добила осам посланичких мандата у Скупштини Србије, што, према оцени СПС-а, није заслужила.

“Ако једно посланичко место подразумева 15.000 гласача, то би значило да ЈС доноси у коалицију око 120.000 гласова. А они немају више од 20.000”, каже наш саговорник.

Он додаје да већински део чланова Главног одбора, који су током кампање најактивнији на терену, сада није спреман да препусти Палми више од два до три мандата.

“Уколико се Палма сложи са тим, коалиција СПС и ЈС је извесна”, наводи извор нашег листа.

Љајић најавио коалицију са СНС
Очекује се да ће напредњаци на предстојећим изборима наступити у вероватно истој коалицији као на претходним. Врх Српске напредне странке, коју предводи Милош Вучевић, се о томе није јавно изјашњавао.

Да ће на изборе вероватно ићи у коалицији са СНС, недавно је изјавио председник СДПС Расим Љајић.

„Потребно је да се након избора формира јака и хомогена влада која ће се суочавати са бројним изазовима и у земљи и на на међународном плану“, рекао је Љајић.

Осим СДПС, на претходним изборима у савезу са СНС-ом били су још Покрет социјалиста, Покрет снага Србије, ПУПС, СПО…

Избори и у око 70 локалних самоуправа
Судећи према најавама, ванредни парламентарни, београдски и покрајински избори, као и избори у близу 70 локалних самоуправа биће одржани 17. децембра.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће морати да их распише најкасније 2. новембра.

“Избори су за грађане важни када постоји лажна представа о кризи легитимитета“, додао је Вучић.

О изборима је претходно говорио и лидер СНС Милош Вучевић. Он је изјавио да верује да ћемо имати изборе у децембру ове године и истакао да мисли на изборе за Народну скупштину, Покрајинску скупштину, Скупштину града Београда и 70-так локалних самоуправа.

Он је на ТВ Пинк рекао да ће око 100 локалних самоуправа, градова и општина имати изборе у мају, јуну следеће године.

Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Наташа Латковић       Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар