Почетна » Срце: БУЂЕЊЕ ДРУШТВА ТРАГЕДИЈОМ ЈЕ КАСНО БУЂЕЊЕ

Срце: БУЂЕЊЕ ДРУШТВА ТРАГЕДИЈОМ ЈЕ КАСНО БУЂЕЊЕ

од Други Пишу
0 коментар

Три дана туговања за недужним жртвама масовних убистава су прошла, али ће бол у нашим срцима трајати још дуго. Покрет Србија центар овим путем исказује искрено саучешће њиховим породицама и пријатељима, али и свим грађанима Србије којима је овај трагичан догађај заувек променио животе.

Два масовна убиства у два дана довела су Србију до болног отрежњења. Не ради се о изолованом инциденту. Јасно се види да је Србија у дубокој друштвеној кризи и ништа више неће бити исто. Ови догађаји су означили наш цивилизацијски искорак у назад и биће потребне године паметног и вредног заједничког рада да се живот у Србији врати у нормалу. Реакције грађана показују да се свест о дубини кризе раширила по свим крајевима Србије.

Ова масовна убиства нису узрок кризе. Она су трагична последица година занемаривања темељних друштвених проблема и заробљавања државе од стране отуђених властодржаца који су живот у Србији претворили у масовни ријалити програм са изрежираним кризама, решењима и Вучићевим победама. Владајући режим и његове присталице живе у том свету искривљених вредности, лажних информација и погрешних одлука, а стварне проблеме и наше реалне животе гурају под тепих. Док они живе ушушкани у својим заблудама у вилама на Дедињу, испод тепиха су искочили бауци њихове несавесности и траже да се напалате. Овог пута на најгори могући начин, младим животима.

А није да им нисмо говорили: склоните насиље и примитивизам из медија, промените Савет и управу РЕМ-а, промените руководство РТС-а, не лажите о инфлацији, просечним платама, договору о Косову. И тако даље.

Председник и влада нуде парцијална и неодржива решења. Види се да уопште не схватају дубину и карактер ове кризе. Деца се плаше да иду у школу, родитељи би најрадије да их оставе код куће, али већина мора на посао, многи раде и по две смене да би зарадили за иоле пристојан живот. Наставницима се на леђа ставља превелик терет одгајања деце која расту у окружењу повишених ризика, а константно им се одузимају права и овлашћења. То све заједно угрожава ментално здравље и деце и наставника и родитеља. Самим тим и решење мора бити темељно, свеобухватно и координисано. Први корак у том решењу је смена ове неспособне и корумпиране власти.

Време нам истиче. Ускоро можда неће имати ко да изнесе промене и за кога. Потребно је да се пресаберемо, да прикупимо снаге и да кренемо у друштвену обнову. За похвалу је брзина којом су се окупили психолози да пруже неопходну подршку, добровољни даваоци крви, хирурзи који су збрињавали повређене, просветни радници који су посветили додатну пажњу својим ученицима, а нашли снаге и да јавно изразе свој протест, па и грађани који су поделили тугу са ожалошћеним породицама. Има нас довољно. Не само у опозицији и грађанским организацијама. Има много људи у институцијама који су сити заробљене државе, занемарених радних места, запостављених живота. То је много људи који су спремни да изнесу промену у свом окружењу и у целој Србији.

Покрет Србија центар се придружује позиву на протест против насиља код Народне скупштине у понедељак, 08.05. у 18.00. Спремни смо да ангажујемо све своје капацитете у обнову Србије, за добробит ове и будућих генерација!

Можда ти се свиди

Оставите коментар