Почетна » Свађа у ДС због савеза са СНС у шест општина

Свађа у ДС због савеза са СНС у шест општина

од admin
0 коментар

ДС неће тражити распуштање страначких одбора у свим општинама и градовима у којима су демократе и напредњаци заједно на власти, сазнаје „Блиц”.

То ће бити највероватнији сценарио, а коначну одлуку донеће Главни одбор странке који ће се састати прекосутра у Смедеревској Паланци.

– Главни одбор је пред прошлогодишње изборе донео одлуку да се нигде не праве коалиције са СНС. Међутим, тој одлуци нису подлегле оне општине где су коалиције направљене још 2012, а таквих је неколико. И, заиста, нигде тако нешто није урађено, осим у Великој Плани, пре неколико дана. Плањани за коалицију са СНС нису чак ни тражили дозволу, а затим нису испоштовали ни одлуку Председништва да се коалиција раскине. Зато је одбор распуштен – каже извор „Блица” из ДС.

У Србији је тренутно укупно шест општина где су демократе и напредњаци заједно на власти. Поред Велике Плане, то су и Панчево, Лазаревац, Раковица, Барајево и Владичин Хан. Ове коалиције ће, бар до предстојећих локалних избора, највероватније остати какве јесу јер страначких захтева за њихово распуштање неће бити.

О томе сведочи и извор „Блица”, који каже да је на Председништву ДС пре неколико дана један од предлога био да странка наложи „разлаз” свим општинама и градовима у којима су демократе и напредњаци на власти.

– Тај предлог је одбијен, односно није чак ни стављен на гласање – прича наш извор.

Међутим, јуче је потпредседник ДС Борислав Стефановић изјавио да би требало раскинути све коалиције где су ДС и СНС на власти.

– Нема сврхе да будемо на власти с људима с којима немамо ниједну додирну тачку, ни политичку ни идеолошку, који прогоне опозицију на сваком кораку и који батинају чланове ДС – рекао је Стефановић.

Портпаролка и посланица ДС Александра Јерков каже за „Блиц” да ће страначки органи тек одлучивати да ли ће тражити раскидање коалиција са СНС, истакавши да је одбор у Великој Плани распуштен због непоштовања одлуке Председништва странке да је таква коалиција штетна и против интереса грађана. Друге коалиције су, наводи, формиране пре него што је Бојан Пајтић изабран за председника ДС.

Л. Гедошевић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар