Почетна » „Вучић и Брнабић ће у четвртак Србима са Косова саопштити тешку истину“

„Вучић и Брнабић ће у четвртак Србима са Косова саопштити тешку истину“

од Други Пишу
0 коментар

Политички аналитичар с Косова Миодраг Маринковић изјавио је данас да ће министри Владе Србије на челу с премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем у четвртак саопштити Србима „тешку истину“ о њиховој будућности после прихватања Охридског споразума.

Маринковић је агенцији Бета казао да је Београд веома дуго „патриотским наративом“ заваравао Србе на Косову да ће штитити њихове интересе, али да је сада, после прихватања и имплементације француско-немачког споразума, томе дошао крај.

„Београд је у протеклом периоду, разним обећањима, подигао очекивања Срба на северу Косова, посебно за време последње кризе с барикадама када су многи очекивали да ће доћи до поделе територије. Међутим, Београд је на изненађење и разочарење већине косовских Срба прихватио све услове Приштине и међународне заједнице“, рекао је Маринковић, који је председник НВО Центар за афирмативне друштвене акције из Северне Митровице.

По његовим речима, на предстојећем састанку с представницима Срба с Косова и Метохије, српски председник и премијерка и сви министри у Влади Србије имаће обавезу да кажу шта је све прихваћено француско-немачким споразумом.

„Врх српске власти ће у Рашки покушати да објасни косовским Србима да је морао да прихвати француско-немачки споразум, а заузврат ће Србима обећати економску помоћ и Заједницу српских општина. Ако Вучић не докаже међународним посредницима да је имплементација тог споразума могућа, он неће бити кредибилан саговорник“, оценио је Маринковић.

На питање Бете чему Срби могу да се надају после прихватања француско-немачког и Охридског споразума, Маринковић је рекао да ће наступити нова реалност која ће бити сасвим другачија од онога што је Београд годинама обећавао.

„Имплементација француско-немачког споразума ће да се осигура партијском лојалношћу коју је Вучић изградио на синекурама и привилегијама преко Српске листе. С друге стране, српско друштво на Косову нема потенцијал за неке веће протесте јер је слобода говора угушена, а политички плурализам не постоји. Такође, сви који не мисле као власт у Београду, мета су напада режимских таблоида и Српске листе“, објаснио је Маринковић.

Упитан да ли ће се наставити исељавање Срба, с обзиром да је према званичним подацима у последњих десет година Косово напустило њих око 40.000, Маринковић је рекао да би се то спречило морају се дефинисати српски интереси на Косову и Метохији.

„Ако Београд жели да српска заједница остане да живи на Косову, морају се дефинисати српски национални интереси. Многи Срби су протеклих година трпели егзистенцијалне претње и били су принуђени да напусте Косово. Ако француско-немачки план мора да се имплементира, онда се српској заједници мора омогућити да доноси одлуке на које Приштина неће имати утицаја“, казао је он и нагласио да се мора издејствовати и одговорна политика Београда према српској заједници на Косову.

„Тренутно, Београд води неодговорну политику према Србима на Косову, зато што је карактеришу терор над другачијим мишљењем и корупција. Ми то морамо да променимо и да натерамо Београд да помаже Србима да остану на Косову. Главни циљ Београда би требало да буде останак Срба на Косову“, истакао је Маринковић.

Додао је да би Београд морао да издваја субвенције за отварање радних места у српским срединама.

„Да је Београд водио одговорну политику према српској заједници, са 900 милона евра колико се годишње из буџета Србије издваја за Косово, могле су да се отворе фабрике у свакој српској средини. Зашто Влада Србије даје субвенције Арапима и Немцима, а не даје српским фирмама на Косову? Власти у Београду, ако хоће подршку Срба, морају да престану да краду на Косову, да запошљавају паметне и образоване, а не партијски лојалне“, закључио је Маринковић.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар