Почетна » Јеремић: Избори прилика да народ одбаци „француско-немачки“ план за независност „Косова“

Јеремић: Избори прилика да народ одбаци „француско-немачки“ план за независност „Косова“

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће избори, било да буду одржани у децембру или на пролеће, бити вероватно последња прилика да се спречи погубан след околности који ће довести до тога да Србија по „француско-немачком“ споразуму омогући да самопроглашено „Косово“ постане независна држава.

„Ако Србија на то пристане, онда би угрожавање безбедности Срба на Косову и Метохији и њихово напуштање покрајине у огромном броју, као и губитак наших највећих светиња, били би само први болни корак, јер би се након тога отворила и друга територијална питања“, рекао је Јеремић на седници скупштине Општинског одбора Народне странке Врачар на којој су изабрани делегати за страначку скупштину, заказану за 22. октобар.

„Исти они који су нам на сто ставили неприхватљиву понуду за Косово и Метохију, ако би та понуда прошла, ставили би нам посла тога и план за Републику Српску, јер ако си прихватио независност ’Косова’, онда можеш да прихватиш све, па и ’француско-немачки’ план 2.0, који би се на столу нашао за мање од годину дана и то са захтевом за ревизију Дејтонског споразума“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да садашње стање на Косову и Метохији није коначно и да „нису у праву они који кажу да Србија мора да прихвати реалност“, јер су реалности подложне променама, што се небројено пута показало кроз историју.

„Управо је званично расформирана такозвана Република Нагорно-Карабах на територији Азербејџана. Пре 10 година није било много њих који би рекли да ће се за њиховог живота догодити реинтеграција Нагорно-Карабаха у Азербејџан, а јуче се баш то догодило пред очима целог света“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да у Јерусалиму „пуних 800 година није било ниједног Јеврејина“, а данас је тај град престоница државе Израел.

„Немогуће је од ’Косова’ направити државу ако Србија то не прихвати. До нас је да не пристанемо својом вољом на отцепљење било ког дела наше територије. То значи одлучно ’не’ плану који је на столу, познатом као ’француско-немачки’ споразум“, навео је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Народна странка пре неколико месеци покренула иницијативу за расписивање референдума на којем би народ одбацио „француско-немачки“ споразум.

„Због тога је и дошло до подела у Народној странци. Ништа друго није иницирало ту поделу, а дугме је притиснуто споља“, рекао је Јеремић.

„Народна странка се није окренула нити је отишла удесно. Ми исту политику заступамо од оснивања странке, а основа те политике је заштита националног интереса очувањем Косова и Метохије у саставу Србије и успостављање Србије као модерне демократске државе“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка није мењала своје ставове и да и данас, као и пре годину и по дана, сматра да Србија не би требало да уводи санкције Русији и да се никако не сме дозволити копање литијума јер би то уништило животну средину и здравље људи, а корист би имале само мултинационалне компаније које би изнеле огроман профит из Србије.

„Нисмо ми мењали ставове него су они који су отишли из Народне странке променили ставове и по питању санкција Русији и по питању литијума“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће супротстављање признавању „Косова“ као независне државе и копању литијума бити тачке сваког коалиционог споразума који ће потписати Народна странка.

„Видим да тога нема у споразумима који су прозападне странке потписивале ових дана. Народна странка није потписала памфлет заједно са осталим странкама које су са нама иницирале протесте ’Србија против насиља’, јер у том памфлету нема ни ’к’ од Косова, нити ’л’ од литијума. Нису они који су то потписали заборавили да те две ствари ставе на папир, него је политика те будуће коалиције таква да о томе не сме да се говори“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар