Почетна » СРЦЕ: Наставља се понижавање просветних радника

СРЦЕ: Наставља се понижавање просветних радника

од Други Пишу
0 коментар

Репрезентативни синдикати у образовању су одустали од најављеног штрајка и прихватили су понудјени протокол министарства. У понуди је најављено, између осталог, повећање од 10 одсто од нове године као и изједначавање почетне плате са просечном зарадом у Србији до 2025. године. Најављен је и разговор о смањењу административних обавеза наставника.

Протокол који је потписан представља предизборно обећање јер ни једна мера не ступа на снагу и не спроводи се одмах. Држава у којој је плата наставника нижа од просечне зараде јасно показује колико јој је стало до образовања. Обећање да ће до изједначавања доћи тек за 2 године представља се као успех. То је посебан вид понижења за све запослене у образовању. Као и обично, последице оваквог поступања и односа власти трпеће ученици и наставници, као и друштво у целини.

Полазимо од чињенице да просветни систем представља основу сваког напретка и развоја друштва. Потребно је просветним радницима омогућити адекватне плате, растерећење од непотребне администрације, и слободу да сву своју стручност и знање усмере на ученике. Србија центар ће вратити образ образовању. Позивамо наставнике и родитеље да нам се придруже у борби за остваривање ових циљева.

Можда ти се свиди

Оставите коментар