Почетна » Зоранина мина у темељима СНС: Како се десио највећи лом међу напредњацима

Зоранина мина у темељима СНС: Како се десио највећи лом међу напредњацима

од Други Пишу
0 коментар

Одлуком да напусти СНС, бивша министарка Зорана Михајловић ставила је тачку на недефинисан статус између ње и владајуће СНС. Обе стране слале су поруке које су давале назнаке да ће доћи до потпуног раскола на релацији Михајловић-СНС, што је сада и формализовано. Само од октобра, врх странке и Зорана Михајловић имали су низ међусобних трзавица и јавних „подбадања“ због којих се даља сарадња у континуитету доводила у питање

Историја односа лидера СНС Александра Вучића и високе функционерке Зоране Михајловић пуна је успона и падова, отворених неслагања, али делује да од почетка руске агресије у Украјини однос дефинитивно и кренуо силазном путањом. Све је на крају кулминирало одлуком Вучића да Михајловић не буде министарка у новој Влади Србије.

Након бурне седнице Председништва и Главног одбора СНС, током које је Вучић саопштио своју одлуку о Влади Србије, дошло је до потпуног разилажења.

Одлука да не буде у новој Влади, за Михајловић није било велико изненађење, будући да је лидер напредњака разговор са њом одлагао више пута, а Брнабићева је тражила да се са њом састане тек на дан кад је требало да буде формирање Владе Србије, непосредно пре седнице Председништва СНС. На опроштајној конференцији за медије Михајловић је поручила да не жели да буде ничији пион, док је Вучић поручио да је “Бога молила да остане министарка”.

У неколико наварата је бивша министарка говорила о томе да су се „одређене ствари дешавале у претходне две године“ и да ће бити прилике у наредним месецима да о њима говори јавно. У једном тренутку је чак напоменула да поједине колеге из њене странке искоришћавају чланство у партији за богаћење.

„Мислим да ће и мени бити некеко лакше да не гледам неке људе који искоришћавају СНС као свој „џубокс“ за бахаћење и богаћење, а верујем и да ће њима бити лакше да не гледају мене шта мислим о њима, одговорила је она.

Сукоб је настављен „ратом“ кроз Вучићеве отворене критике на рачун бивше министарке, док је с друге стране, Михајловић одлучила да се јавности обраћа искључиво путем свог Инстаграм профила где је, с времена на време, умела да пошаље поруке које ни мало нису пријале њеним дојучерашњим страначким колегама.

Када је реч о изјавама Вучића, он није штедео речи за бившу министарку и сарадницу.

„Увек сам преузимао одговорност и био громобран за све државне функционере. Штитио сам оне који су заслуживали и они који то нису заслуживали. Али ако ви очекујете да ћу нешто лоше да кажем о СПС или онима који су нас напустили зато што нису добили функцију, попут Зоране Михајловић, која ће да прави своју странку и чуда, шта све не, напуштајући СНС. Од нас неће чути ниједну ружну реч… А сви ће знати да је то зато што није министар. „Шта ви хоћете? Да не мењамо никад ништа и да сви буду венчани за фотеље по 25 година? Дајте, реците нам да је то тако и да никада нико не треба да буде смењен. На крају крајева, свако покаже лице и мислим да су све људи видели“, рекао је Вучић.

Неколико месеци касније, Вучић ја јавно рекао да ће Михајловић направити своју странку. Као реакцију на овај наступ председник Србије, Михајловић је за Нову навела да да има „пуно оних који би баш сад крену да је нападају“, али да неће улазити у расправу са Вучићем.

„Не желим да коментаришем или улазим у расправе са председником, или било ким из СНС (иако знам да ће бити пуно оних који ће баш сад да крену да нападају све што сам ја). Тренутно сам заузета писањем још једне књиге о енергетици, као и припремом предавања из области економије и енергетске безбедности. Немам жеље да расправљам ни о прошлости, ни о историји. Занима ме само будућност, јер овде живим. Прошлост није опција“, Михајловић.

Након тога, ново погоршање односа међу напредњацима десило се након што бивша министарка енергетика није позвана на седницу Председништва и Главном одбора странке који је одржан 10. марта.

Од тада није било превише међусобних „подбадања“, али је председник Извршног одобра СНС на конференцији за медије Дарко Глишић рекао да новинари Нове и Н1 боље од њих у СНС знају где је и шта ради бивша министарка.

Zorana Mihajlović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар