Почетна » Заједно на изборе, одвојено у Скупштини: Које коалиције престају да постоје

Заједно на изборе, одвојено у Скупштини: Које коалиције престају да постоје

од Други Пишу
0 коментар

Иако су заједно учествовали на изборима, велики део странака из различитих коалиција деловаће самостално у Скупштини. Групација “Уједињени за победу Србије” биће подељена у неколико посланичких клубова, остале опозиционе коалиције најављују да ће тек разговарати о даљој сарадњи, док из странака власти стижу информације да ће наступити слично као и у претходним скупштинским сазивима.

Коалиција “Уједињени за победу Србије” освојила је на претходним изборима укупно 38 мандата, а готово сигурно ће из те групације настати три посланичке групе –

Народне странке, Демократске странке и Странке слободе и правде.

Међу политичким организацијама које ће имати своје посланике у Скупштини Србије је и Покрет слободних грађана, чији председник, Павле Грбовић, наводи да за Нова.рс да ће тек разговарати с ким ће сарађивати у парламенту.

“С обзиром да Покрет слободних грађана има 3 посланика, нећемо бити у могућности да самостално формирамо клуб. Како ћемо даље наступати, то ће зависити од тога да ли ћемо и са ким успоставити темељну сарадњу базирану на вредностима и политици , као и од тактичке процене који формат наступа би био најделотворнији”, каже Грбовић.

Председник ДС, Зоран Лутовац, такође је говорио о деловању коалиције у Скупштини, рекавши да ће та странка имати посебан посланички клуб.

„А шта ће после бити разговараћемо унутар странке и са досадашњим партнерима. Како год да се ствари буду одвијале, ми нећемо водити негативну кампању против наших партнера“, рекао је Лутовац за лист Данас.

И Народна странка наступиће самостално у Скупштини, потврдио је у интервјуу за дневни лист “Нова” председник те партије, Вук Јеремић.

“Имамо најразвијенију теренску инфраструктуру и највише препознатљивих лица од свих опозиционих странка. Уз то, показали смо зрелост и спремност да ради остварења заједничких виших циљева поднесемо жртву. Ми смо много више дали него што смо добили у овој коалицији”, рекао је он.

“Морамо” још није донео одлуку

Зелено-лева коалиција “Морамо” на недавно окончаним парламентарним изборима освојила је укупоно 13 мандата. Унутар групације, чију окосницу чине “Заједно за Србију” Небојше Зеленовића, покрет “Не давимо Београд” и “Еколошки устанак”, тек ће уследити разговори о деловању унутар Скупштине.

“Највероватније ћемо имати заједнички посланички клуб, али не бих искључио и могућност формирања два клуба из техничких разлога. Видећемо шта је најефикасније како бисмо добили више простора за дебату, али свакако смо посвећени развоју коалиције, без обзира на то”, рекао је за Нова.рс, представник НДМБГД, Радомир Лазовић.

“Коалиција “НАДА” ће наставити да постоји”, Двери и ПОКС још нису разговарали

Ни из коалиције “НАДА”, коју чине Демократска странка Србије и једна фракција ПОКС-а, још увек не могу са сигурношћу да кажу на који начин ће наступити у парламенту.

“Договорићемо се са нашим коалиционим партнерима. Српска коалиција ‘НАДА’ наставља да траје и након избора”, рекао је за наш портал шеф Информативне службе ДСС-а, Урош Пипер.

Од “Патриотског блока” који чине Двери и други део ПОКС-а, стижу поруке да тек следе разговори о даљој сарадњи. Лидер коалиције Бошко Обрадовић истиче да су отворени за сваки вид договора.

“Спремни смо за обе опције: И да свако има свој посланички клуб, како би боље представио своју политику и да наставимо коалициону сарадњу кроз заједнички посланички клуб”, кратко је поручио Обрадовић.

И странке власти одвојено у парламенту

Из странка актуелне власти нисмо успели да добијемо одговор колико ће посланичких група бити формирано након што уђу у парламент.

Како незавнично сазнајемо, извесно је да Социјалистичка партија Србије и Јединствена Србија имати одвојене посланичке клубе, док ће странке са листе коју је предводила Српска напредна странка, ПУПС и Социјалдемократска партија Србије, тек разговарати са напредњацима о свом учешћу у парламенту, али је сасвим извесно да ће и они имати одвојене посланичке групе.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар