Почетна » Дачић је већ два пута правио већину са опозицијом после избора: Лидер СПС хоће да буде премијер, Вучић страхује да ће му окренути леђа

Дачић је већ два пута правио већину са опозицијом после избора: Лидер СПС хоће да буде премијер, Вучић страхује да ће му окренути леђа

од Други Пишу
0 коментар

Не би било превелико изненађање да после предстојећих избора Ивица Дачић поново седне у фотељу премијера, а теоријски је могуће, иако мало вероватно, да учини исто што и 2008. и 2012 – формира власт са опозицијом. СПС ће на наредне изборе изаћи са листом “Ивица Дачић, премијер”, а Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је став странке да после ових избора премијер треба да буде управо Дачић.

Ови избори могли би бити неизвеснији него било који претходни у последњих 10 година. Отуда би улога СПС могла да буде кључна. Више истраживања је показало да СНС неће моћи сам да формира власт и може се очекивати да ће опредељење социјалиста бити одлучујуће.

Да би СПС могао да се приклони опозицији, упозоравали су режимски таблоиди претходних дана, подсећајући на “највећу политичку превару” 2008, када су у Београду формирали власт са ДС, иако су све договорили са радикалима.

После серије текстова огласио се Ђорђе Милићевић, члан Председништва те странке, наводећи да апсолутно неће бити постизборних коалиција са “квазиевропејцима или квазипатриотима”.

Потом је на ту тему говорила функционерка СПС Славица Ђукић Дејановић, која је рекла да ће органи странке одлучити на коју ће страну у случају да се нађу у ситуацији да бирају.

„Не могу антиципирати шта би било кад би било, али ако мене питате, ја процењујем да бисмо ми наставили сарадњу са СНС управо због свега што само заједнички учинили у ових десетак година“, рекла је Ђукановић Дејановић и истакла да је став СПС да после избора Дачић треба да буде премијер.

Да неће са социјалистима после избора, поручили су и опозиционари.

Имајући у виду постојеће политичке околности, мало кога би изненадило да лидер СПС поново седне у фотељу премијера. И листа те странке, како је објавио Данас, зваће се “Ивица Дачић, премијер”.

„Ни опозицији не би било лако да формира власт са СПС“
Никола Буразер, програмски директор Центра савремене политике, каже да је могуће да Дачић буде нови председник владе, али да ће то зависити од изборног успеха СПС и калкулација ко може да формира владу.

“Уколико се таква могућност отвори, СПС би ту прилику искористио”, сматра Буразер.

Он за Нова.рс наводи да је социјалистима ближи СНС, као и да би за њих било ризично да праве владу са неким другим. Ипак, сама могућност да то могу да ураде, додаје наш саговорник, даје им јачу преговарачку моћ и због тога могу да очекују више у новој влади.

“Та стратегија да назову листу ‘Ивица Дачић, премијер’, јесте јако добра стратегија, јер се они перципирају као део владајуће коалиције, тако да иду на то да добију гласове од оних који подржавају власт у начелу, а онда би ето волели да виде Дачића као премијера уместо Ане Брнабић или неког другог из СНС, јер Вучић остаје председник”, каже Буразер.

Социјалисти су 2008. договорили власт у главном граду са радикалима, чији је предводник тада у Београду био Александар Вучић. Ипак, договор је изигран и СПС је у коалицију ушао са ДС. Страну су променили и 2012, кад су изашли из коалиције са демократама Бориса Тадића и ушли у власт са СНС Томислава Николића.

Упитан да ли би било велико изненађење када би социјалисти после наредних избора прешли на страну опозиције, уколико буду могли да бирају страну, Буразер наводи да је СПС увек могао да процени на коју страну ветар дува и коме је боље приклонити се у датом тренутку.

“Са СНС су на власти 11 година. Мислим да се та коалиција тек тако не би прекинула и да нису велике шансе да СПС промени свој приступ и коалиционог партнера. Ни опозицији не би било лако да формира владу са СПС, али сама могућност да се то догоди мења политичку динамику у Србију. У одговарајућим околоностима и уз одговарајуће промене унутар самог СНС може доћи до другачије калкулације где СПС може направити један такав корак. Он није вероватан, али је могућ и зависиће од целокупне ситуације у друштву и шта СПС процени да му је дугорочно сврсисходније”, закључује наш саговорник.

Dušan Bajatović, Ivica Dačić i Dragan Marković Palma Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар